Obrázek k článku Uhrančivá Marissa Nadler zhudebnila netflixovské Nevyjasněné záhady
| Ondřej Černý | Foto: Pitch Perfect PR

Uhrančivá Marissa Nadler zhudebnila netflixovské Nevyjasněné záhady

Americká zpěvačka a písničkářka Marissa Nadler se po pěti letech vrací do Prahy. V klubu Café v lese 14. listopadu představí nejen písničky z posledního, už devátého alba The Path of the Clouds (2021), ale také průřez svou tvorbou čítající více než dvě dekády.

Stejně jako na řadu dalších interpretů a kapel i na Marissu Nadler a její koncertování tvrdě dopadly důsledky covidu a lockdownů, a tak když se nemohla pustit do pódiového dobrodružství, zkusila to alespoň při tvorbě The Path of the Clouds. Melodicky propracovaná sbírka písniček pojednává písní o metamorfóze, lásce, mystice a vraždě. V jejím typickém stylu. Inspiraci našla při sledování seriálu Nevyjasněné záhady na Netlixu. Reálné příběhy zkombinovala se svým životem a bylo to. Začátkem listopadu v show Marca Rileyho na BBC 6 Music konstatovala, že z jedenácti položek jsou na posledním albu přímo na epizodách seriálu založeny čtyři písničky.
Někdo by ji zařadil do stejného pytle s Cat Power nebo Lanou del Rey, ale především s druhou jmenovanou jde o jakýsi antropologický kontrast kultura vs. příroda. Zatímco u Lany del Rey je ona kulturní kultivace v podobě slyšitelné produkce neopominutelným poznávacím znamením, u Marissy Nadler jde primárně o přirozenost, protože právě ta jejím niterným songům na koncertech dodává esprit jakéhosi duchovního transcendentního zážitku.
Když se v Praze v Meetfactory představila naposledy, v zádech měla pětičlennou kapelu. Tentokrát (a otázkou je, zda důvodem jsou náklady nebo umělecký vývoj) se v Café v lese představí jen ve třech. Milky Burgess ji doprovází na kytaru, kterou občas vymění za klávesy a Monica Coat má na starost basu. Všemu ale vévodí éterický zpěv Marissy Nadler.
Nejlepší na tom všem je to, že můžete fascinovaně sledovat, co Marissa Nadler předvádí na pódiu a přitom se k ní kdykoli objednat na kurzy. Pochází z umělecké rodiny - matka je abstraktní malířka, bratr spisovatel. Sama Marrisa se psaní písniček věnuje od třinácti, k tomu také malovala. Že se dá talent rozvíjet stále dokládá skutečnost, že v době lockdownů se naučila hrát na klavír (pod vedením pedagoga, jímž byl Jesse Chandler, člen Mercury Rev a Midlake). Sama stále vede kurzy psaní písniček, kompozice, zpěvu, psaní textů i klasické hry na kytaru. K tomu také učí kresbu, kterou ostatně vystudovala na univerzitě a má magisterský titul.
A to je jen zlomek z důvodů, proč aktuální pražský koncert Marissy Nadler neminout.