Obrázek k článku Aféra sexuálního obtěžování u Arcade Fire graduje. Zpěvačka Feist opustila turné
| Šárka Hellerová | Foto: Universal Music

Aféra sexuálního obtěžování u Arcade Fire graduje. Zpěvačka Feist opustila turné

„Nemohu pokračovat,“ vysvětlila zpěvačka rozhodnutí opustit evropské turné Arcade Fire, jehož se měla účastnit v roli předskokanky. Jejich zpěvák Win Butler čelí obvinění ze sexuálního obtěžování.

Článek, ve kterém několik osob obviňuje Wina Butlera ze sexuálního obtěžování i útoků, si kanadská zpěvačka přečetla krátce před prvním koncertem. Již byla v Irsku a měla za sebou zkoušku s kapelou. První dva večery v Dublinu odehrála, poté se rozhodla sbalit a vydat se zpět za oceán. „Přijímám svou zodpovědnost a jedu domů,“ uvedla mimo jiné v prohlášení na svém webu a sociálních sítích.

O obviněních, které těsně před začátkem turné publikoval časopis Pitchfork, jsme psali zde. Frontman Arcade Fire je odmítá a tvrdí, že nic z uvedeného se nedělo proti vůli zúčastněných. „Nikdy jsem se nedotkl ženy proti její vůli a jakékoliv náznaky, že jsem tak učinil, nejsou pravdivé,“ uvedl hudebník v reakci pro Pitchfork.

Feist výtěžek z prodeje svého merche během prvních dvou koncertů v Dublinu věnovala organizaci Women’s Aid Dublin. Ta bojuje s domácím násilím a pomáhá jeho obětem. Následně vydala prohlášení, ve kterém píše, že ji situace zastihla nepřipravenou. „Bylo to pro mě neuvěřitelně těžké a mohu si jen představovat, o kolik těžší to bylo pro lidi, kteří promluvili.“ Konverzace, kterou kauza vzbudila, je podle Feist větší, než význam jakéhokoliv rock’n‘rollového turné.

Dosud poslední album Feist vydala v roce 2017

„Některé mé zkušenosti jsou stejné, jako mají lidé, s kterými jsem od sobotního zveřejnění článku mluvila, a jako mají i další lidé, se kterými se mohu spojit pouze prostřednictvím tohoto dopisu nebo vůbec. Všichni máme nějaké příběhy, které se pohybují na škále od obyčejné toxické maskulinity, přes všudypřítomnou misogynii, po opravdové fyzické, psychické či emocionální nebo sexuální zneužívání,“ napsala Leslie Feist s tím, že každý se s tím vyrovnává po svém. „Nemohu to vyřešit tím, že na turné zůstanu, ani tím, že odejdu. Ale nemohu pokračovat.“ Distancováním se od turné se prý ale nehodlá distancovat od nastalé konverzace.

Kapela Arcade Fire dle magazínu Consequence vyjádřila politování i pochopení pro zpěvaččin krok.

 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený feist (@feistmusic)