Obrázek k článku Nebe a peklo kanadských pankáčů Sum 41: "Jsme bez smlouvy!"
| Liv Boková | Foto: Petr Klapper – Rock for People

Nebe a peklo kanadských pankáčů Sum 41: "Jsme bez smlouvy!"

Kanadští Sum 41 naservírovali na letošním Rock for People perfektní energický set a 1. října přijedou do Prahy v rámci společného turné se Simple Plan. Deryck Whibley, který se předvedl jako skvělý frontman, lákal na nové dvojalbum Heaven and Hell. Členové kapely jsou nadšení, jaký koncept si pro něj vymysleli. Má to ale háček.

Z alba, o němž se píše jako o desce, která by snad mohla vyjít každým dnem, zatím není hotová ani čárka, což nám v krátkém rozhovoru před hradeckou festivalovou show prozradili kytarista Dave Baksh a baskytarista Jason „Cone“ McCaslin.

Všude se píše o tom, že brzy vydáte dvojalbum, ale neznáme datum. Kdy to tedy bude? Prozradíte aspoň měsíc?

Dave: Ani my nevíme. Není žádné datum. Zatím není stanovený ani měsíc.

Jason: Na albu ještě stále pracujeme.

Jak jste daleko?

Jason: No… Máme nápad.

Jenom nápad?

Dave: Ano, zatím je na světě nápad, ze kterého jsme totálně nadšení.

Jason: A stejně nemáme ani label, který by natočenou desku vydal. Nemáme smlouvu.

Neplánujete další s dosavadním Hopeless Records, kde vám vyšla poslední dvě alba?

Jason: Možná. Máme ho rádi. Musíme to nejdřív pořádně probrat interně v kapele a pak případně přijde další krok, kdy budeme vyjednávat o další spolupráci s nimi.

Nové desky se tedy letos nedočkáme.

Dave: Nic není jisté, ale nejspíš ne. Teď se soustředíme na koncertování, protože, stejně jako většina kapel po celém světě, v uplynulých dvou letech jsme prakticky vůbec nehráli, takže to dlužíme sobě i fanouškům.

Jason: Pokusili jsme se koncertovat, a sotva jsme vyrazili na turné, všichni jsme chytli covid, takže jsme museli rušit několik vystoupení. Rádi bychom dohnali ztracený čas. Nedává smysl se teď zavírat do studia.

Ochutnávka toho, jak to Sum 41 umí rozjet naživo.

Takže deska není na pořadu dne.

Dave: Nehoří. Sum 41 jsou tu čtvrt století, nedávalo by smysl něco uspěchat. Chceme si dát načas. Až budeme mít perfektní materiál, nahrajeme album a to pak vydáme, až si budeme jistí, že je dokonalé.

Chápu, ale všude se o albu píše jako o hotové věci. Je hotový „jen“ nápad?

Jason: Je to tak. Přišli jsme s ideou, jíž jsme tak nadšení, že jsme se neudrželi, a pustili tu informaci ven, kde už si žije svým životem.

Odkud přišla inspirace? Znáte kapelu Heaven and Hell?

Dave: Znám album Black Sabbath s tímto názvem, ale neznám kapelu.

Chytří jako rádio

Baskytarista Jason „Cone“ McCaslin nově přijal roli rozhlasového moderátora. Svůj pořad Cone’s Cave vysílá každou neděli v sedm večer torontského času na rádiu The Rock FM. „Každý týden dělá rozhovor s nějakým zajímavým punkrockerem a společně vybírají a pouštějí písničky, které běžně v rádiu neuslyšíte,“ popisuje práci svého kolegy kytarista Dave Baksh. „Ale nemáme archiv, jedeme live, a tak byste si museli počkat a pustit si mě v jednu ráno místního času,“ podotýká Cone. Pořad je k poslechu zde.

Byli to členové Black Sabbath a Ronnie James Dio.

Dave: To je zajímavé. Zjistíme a najdeme si. Takové spojení jistě stojí za poslech.

Rozhodně ano. Můžu jen doporučit.

Dave: V průběhu pandemie jsem s kapelou natočil cover Die Young, mimochodem.

Vida, jak je to všechno propojené. Umíte si představit, že byste novou desku vydali sami?

Jason: Ta možnost tady je vždycky.

Tedy další crowdfundingová kampaň po mnoha letech není u Sum 41 vyloučená.

Jason: Může se stát cokoli, ale dáváme přednost zázemí a výhodám, jaké přináší spolupráce s velkým a úspěšným hudebním vydavatelstvím. Hopeless jsou opravdu dobří, bylo by fajn s nimi pokračovat, ale v tuto chvíli není jisté vůbec nic.

Dave: Možná jen to, že už nejsme v pozici, kdy by nám nezbývalo nic jiného než požádat o pomoc veřejnost. 13 Voices bylo comebackové album. Před ním jsme v podstatě po tři roky neexistovali. Nebyla žádná kapela. Neměli jsme vůbec nic. Až jsme díky našim úžasným fanouškům vydělali na desku a ta byla hotová, dohodli jsme se s Hopless Records na tom, že ji vypustí do světa. Teď už je ale naše postavení jiné.

Ukázka ze zatím posledního, přesně tři roky starého sedmého studiového alba Order in Decline.

Jste zase větší a máte na scéně pevnou pozici.

Jason: A to i díky místům, jako je toto. Díky České republice. Když jsme tady vystupovali poprvé, ani v nejmenším by nás nenapadlo, že bychom se někdy mohli objevit na takovéto akci, natož, že bychom mohli být skoro headlinerem. A teď se to děje. Mám z toho úplně husí kůži, když o tom teď mluvím. Česká republika, celá Evropa je šílená. Neustále tady rosteme, rosteme a rosteme.

Také jsem zaznamenala zmínku o výročním turné. Co se chystáte slavit a jak to ovlivní koncertní program?

Dave: Dvacáté výročí vydání prvních dvou alb. Výběr skladeb tedy zaměříme hlavně na ně, a pak samozřejmě přidáme písničky, na které všichni fanoušci čekají, a nemohli bychom jim udělat to, že je nezahrajeme.

Vůbec první hit z dílny kanadské punkrockové party.

Bude víc písní z oslavovaných alb nebo největších hitů?

Dave: Určitě největších hitů, chceme vidět běsnící dav.

Jason: Naší prioritou je, aby se lidé maximálně bavili, a to je také základní kritérium při sestavování koncertních setlistů.

Seznamte se

Sum 41 jsou kanadská punkrocková kapela z města Ajax v provincii Ontario existující přes čtvrt století. V současné době je pětičlenná a její sestavu tvoří zpěvák, kytarista a klávesista Deryck Whibley, kytaristé a vokalisté Dave Baksh a Tom Thacker, baskytarista a vokalista Jason „Cone“ McCaslin a bubeník a perkusista Frank Zummo. Mainstreamového úspěchu dosáhli hned s debutovým albem All Killer No Filler z roku 2001, a to jak doma v Kanadě, tak v USA a Británii. Podobný sukces jim zajistila i druhá deska Does This Look Infected?, třetí si vysloužila smíšené reakce. Před devíti lety všichni ostatní muzikanti Whibleyho opustili. Osamocený ale nezůstal dlouho. Po třech letech byla kapela znovu pohromadě a přišla s novým materiálem. Sum 41 mají na kontě celkem sedm alb, osmé připravují.