Obrázek k článku Bluesové naděje Steven’s: Na Blues Alive zahrajeme dvakrát a pokřtíme naši první desku
| Šárka Hellerová | Foto: Natálie Čornyjová

Bluesové naděje Steven’s: Na Blues Alive zahrajeme dvakrát a pokřtíme naši první desku

Vítěze soutěžní přehlídky Blues Aperitiv, karlovarskou kapelu Steven’s, čekají vystoupení na šumperském Blues Alive. Kapela kolem Štěpána Kordíka na festivalu představí své nové album Runnin’ Man. Štěpán Kordík měl původně v plánu nahrát sólovou desku, během tvorby se ovšem obklopil spoluhráči, se kterými si sedl natolik, že z toho vznikla skupina.

Festival Blues Alive se koná od 17. do 19. listopadu v Šumperku. Steven’s vystoupí v Domě kultury v sobotu. Hvězdami letošního ročníku jsou Ana Popović, Popa Chubby, Dustin Arbuckle & The Manations, Anthony Geraci & The Boston All-Stars, Jontavious Willis a další. 

Co jste od jarní výhry Blues Aperitivu s kapelou prožili?

Věnovali jsme se především koncertování. Byla to naše první festivalová sezóna a musím říct, že lepší jsme si ani přát nemohli. Hráli jsme pravidelně a objezdili skoro celou republiku. Za zmínku jistě stojí festival v Boskovicích, krásenský festival Podtvrzí, nebo předskakování kapele Čechomor v loketském amfiteátru. Díky častému koncertování jsme si začali být mnohem více jistí při hraní našich písní naživo, z nichž velkou část jsme pečlivě nazkoušeli právě před Aperitivem. Kromě koncertování jsme v říjnu vydali debutovou desku Runnin' Man i s klipem k jedné z písní.

„Pandemie mi poskytla časové okno na vznik alba,“ řekl jste pro Lidové noviny. Jak dlouho jste to album plánoval?

První demo nahrávky začaly vznikat právě na jaře 2020 a po několika měsících se začal utvářet koncept alba, který se vyvíjel celé dva roky. Právě díky pandemii byl čas na vytvoření demo nahrávek k nějakým nápadům z šuplíku. Myslím si, že album by vzniklo tak jako tak, nicméně tehdejší okolnosti to hodně pomohly odstartovat.

Měl to být původně sólový projekt, co se změnilo?

Prvotní myšlenka byla udělat akustické album z autorských písní nejen zpívaných, ale i instrumentálních. Zlom přišel asi u třetího dema, kdy jsem v aranži použil nástrojové obsazení celé kapely. U dalších skladeb tomu nebylo jinak, a tak jsem oslovil bubeníka Honzu Řeháka a klávesistu Mikiho Kopeckého, aby mi studiově vypomohli. V momentě, kdy už se začalo album pomalu formovat, zdálo se mi jako velká škoda ho nezahrát naživo, tak jsme na palubu nabrali ještě basistu Honzu Dondu. Chemie mezi námi byla od začátku skvělá a jelikož si uvědomuji důležitost dobrých vztahů mezi spoluhráči, tak byla rázem ze sólo projektu kapela. Sestavu později doplnily vokalistky Marta Nováková a Kristýna Gubišová.

Jak vznik kapely ovlivnil, jak album nakonec zní?

Spoluhráči mi pomohli hlavně při aranžování skladeb a bylo opravdu dobré je moci oslovit, protože ne vždy mi bylo hned jasné, jak skladbu uchopit. V samotných nahrávkách se pak samozřejmě promítnou schopnosti každého z muzikantů a podle mě je rukopis každého člena kapely důležitý, protože výsledek pak působí uceleně.

Z jakých hudebních kořenů se kapela Steven’s zrodila?

Jako všechny kapely a interpreti co nás inspirují (The Who, Joe Bonamassa, Oasis ad.), i my máme kořeny v blues. Neklademe si ale žádné přísné hranice, a tak se občas kromě rocku pustíme i do fúze s funkem a dalšími žánry. 

V polovině října jste album pokřtili v domácích Karlových Varech – jak se koncert vydařil?

Album jsme pokřtili v klubu Paderewski, kterému místní ale neřeknou jinak než Husovka. Dorazilo spoustu fanoušků a klub byl v podstatě plný. Jako předkapela vystoupili pražští Adventures, se kterými jsme se seznámili na jednom z letních koncertů a byli skvělí. Náš samotný setlist byl plný hostů, poprvé s námi naživo vystoupila v plné síle dechová sekce a dokonce jsme přidali i nějaké převzaté písně na zpestření. Atmosféra byla úžasná a na křest našeho debutového alba budeme rádi a dlouho vzpomínat.

Videoklip ke skladbě After the Show je oslavou návratu živých koncertů

Co plánujete na Blues Alive?

Na festivalu Blues Alive máme dva sloty, během nichž přehrajeme vše podstatné z alba a pokud to čas dovolí, tak i něco navíc. V prvním setu navíc album znovu pokřtíme a máme velkou radost, že kmotrem se stane Ondřej Bezr, který o nás psal na Lidovkách a skrze výhru na Blues Aperitivu si nás pozval i na festival do Boskovic. Budeme mít s sebou i pár triček a pěkně postaru vypálených CD s ručně dělaným přebalem. Vezeme je pro příznivce fyzických nosičů, než jim budeme moci nabídnout vinyl. 

A jaké máte s kapelou další plány?

Na začátku příštího roku se na nějakou dobu zavřeme do zkušebny a připravíme repertoár na další sezónu, určitě přidáme nějaké nové písně. Chtěli bychom připravit i setlist s dechovou sekcí na větší akce. Na jaře vyjde naše debutové album na vinylu a budeme tak moci fanouškům nabídnout pěkný kus merche. Také chystáme další várku triček. Co se týče hudby, rádi bychom vydali nový singl, tak uvidíme, jak nám to časové a finanční možnosti dovolí. Velkou část roku bychom rádi věnovali koncertům, tak doufáme, že si nás pořadatelé budou zvát stejně jako letos.

Steven’s jsou Štěpán Kordík (kytara, zpěv, saxofon, perkuse), Honza Donda (baskytara), Miki Kopecký (klávesy), Honza Řehák (bicí) a vokalistky Marta Nováková a Kristýna Gubišová. Letos vydali debutové album Runnin’ Man.