Obrázek k článku Velké naděje a život plný démonů. Příběh zpěváka irských Kodaline dojímá
| Šárka Hellerová | Foto: Universal Music

Velké naděje a život plný démonů. Příběh zpěváka irských Kodaline dojímá

Jako zpěvák oblíbené irské kapely Kodaline, jež vystoupí 24. října ve Foru Karlín, odehrál tisíce koncertů po celém světě. Zároveň ovšem Steve Garrigan bojuje s vlastními démony.

Úspěchy v podobě vyprodaných stadionů či hitů, které se tu a tam vyloupnou z alb kapely, provázejí deprese, úzkosti a panické ataky. Zpěvák o tom již dříve mluvil v irských médiích, loni svůj příběh sdílel v knize pojmenované po prvním větším hitu kapely – skladbě High Hopes. Memoáry vznikly díky nečekanému volnu, které přišlo spolu s pandemií. Garrigan se v nich vrací do dětství, vzpomíná na vyrůstání v Dublinu a popisuje, jak mikrofon dokáže odehnat jeho vrozenou plachost.

„Kdybych neměl panické ataky, možná bych neměl Kodaline. I když je šílené nad tím takto přemýšlet,“ řekl loni čtyřiatřicetiletý zpěvák a kytarista v rozhovoru pro irský deník Independent. „Svým způsobem je to legrační, kdybych neprožíval všechny tyto stavy, o kterých píši v knize, asi bych nebyl v situaci, ve které jsem – neměl bych kapelu, neživil bych se psaním hudby, neměl bych tohle všechno. Za to jsem vděčný.“

V televizním pořadu The Late Late Show Steve Garrigan hovořil o důležitosti terapií. „Pamatuji si, jak jsem v době, kdy jsme vydali první desku, v rozhovorech říkal, že hudba je terapie. Svým způsobem ano, ale dnes už je pro mě hudba hudbou a terapie je opravdová terapie. Hudba a kreativita jsou sice spásou, ale když mám problém, jdu za terapeutem,“ objasňoval zpěvák. Kapela podle něj dlouho jeho úzkostem plně nerozuměla – přestože na turné kolegové občas viděli, že má „špatný den“. „Plně mě podporovali, jen neviděli, že se děje něco většího, každý přece může mít špatný den. Až když jsem měl v roce 2016 panickou ataku a musel zrušit koncert, viděli, co to dokáže způsobit“ vzpomínal Garrigan na chvíli, kdy spoluhráči pochopili závažnost jeho stavu.

„Pro nás to samozřejmě není nic nového, známe se polovinu života a jedenáct let spolu trávíme dlouhé měsíce na turné. Není možné, abychom velmi dobře nevěděli, co se děje v životě ostatních,“ řekl v nedávném rozhovoru pro Headliner bubeník Vincent May s tím, že svého kolegu podpořili, aby knihu napsal, protože duševní nemoci jsou podle něj v Irsku stále tabuizované a dost se o nich nemluví. „Mnoho mladých lidí páchá sebevraždu, protože se bojí mluvit o svých pocitech, trápeních a problémech. Stejně jako Steve svou knihou chceme podpořit otevřenou diskuzi a prostředí, ve kterém se nikdo nebojí požádat o pomoc.“

Kapelu Garrigan založil s kamarády ze školy. Ještě pod jménem 21 Demands se v roce 2006 zúčastnili televizní talentové soutěže You`re a Star. Skončili druzí, což v nich zanechalo směs zklamání a motivace do další práce. Ta o řadu let později vyústila v debutové album In a Perfect World, které do irské albové hitparády vstoupilo na první příčce. Dodnes vydali čtyři studiová alba, naposledy před dvěma lety One Day at a Time. Letos kapela přichází s živým albem s názvem Our Roots Run Deep, jež vzniklo během koncertu v Olympia Theatre v Dublinu.

Soutěž:

Pro deset z vás máme po dvou vstupech na koncert Kodaline do Fora Karlína a k tomu ještě album Our Roots Run Deep. Stačí nám do pátku  21.10. do 14:00 napsat, jaký byl původní název kapely a důvod, proč máte vyhrát právě vy. Odpovědi posílejte na soutez@headliner.cz. Vybereme ty nejoriginálnější a výherce informujeme emailem.