Obrázek k článku Ženy, snění i svižnější zvuk kytar. Střelecký ostrov rozezní Fourtuna a Ima Teva
| Šárka Hellerová | Foto: Emily Brandi

Ženy, snění i svižnější zvuk kytar. Střelecký ostrov rozezní Fourtuna a Ima Teva

V úterý 19. července zahrají v Praze Ima Teva a Fourtuna. Obou umělkyň jsme se před blížícím se vystoupením pod širým nebem zeptali, co je u nich nového a co lze čekat od jejich koncertu.

Za hudbou dreampopového projektu Fourtuna stojí v Praze usazená, německá nezávislá filmařka, herečka a hudebnice Emily Brandi. Ima Teva zase odráží hudební svět Petry Juráčkové. Koncert se koná v rámci letní série Headliner Pontonů je tradičně zdarma.

Co byl prozatím váš letošní hudební vrcholný zážitek?

Emily: Díky albu Lady for Sale od Loly Kirke jsem se znovu napojila na své country já.

Co ze světa hudby vás tohle léto baví?

Emily: Opravdu se těším, až vyjde kompletní Tunnel Vision od Lazera Vikinga. A Perfume Genius v červnu vydali úžasné nové album jménem Ugly Season. Zdá se, že se děje hodně dobrého.

Petra: Můj velký objev loňského roku je Anna Vaverková, chytla jsem ji úplně náhodou na Rádiu 1 a hrozně mi to najelo, tak se jí teď v létě snažím zachytit na nějakém pražském hraní. Co se festivalů týče, tak mám jen jeden, kam jezdím pravidelně, a to je okolojeles. Letos si tam po dvou letech i znovu zahraju.

Na čem nyní pracujete?

Emily: Na svém prvním albu, z něhož docela brzy uslyšíte několik prvních melodií. Ráda bych na něm měla pestřejší zvuk s více prvky rockové muziky a country, které ale stále budou zabalené v zasněných zvucích synťáků.

Petra: Na sobě, a to jako fakt. Já ráda všemu říkám, že dělám na „projektech“, takže teď mám projekt „Petra“, v rámci kterého se nebičuji za to, že nedělám skoro na ničem kreativním a věnuji se věcem, které jsem kvůli vší tvorbě odsouvala. Ale taky tak trochu dělám i na dalším singlu.

Kam vás, Petro, posunulo vaše zatím poslední album V Kruhu?

Petra: Posunulo mě hlavně ve zkušenostech a v samostatnosti. A úplně největší výhra je, že jsem potkala super šikovný lidi, který jsem znala jen z klipů a teď je můžu nazývat svými přáteli.

Jakou atmosféru byste na Střeleckém ostrově vaše hudba vytvoří?

Petra: To záleží jestli už bude tma a zde bude k dispozici mlhovač, jestli ne, tak vlastně nevím, jaká atmosféra vzniká. Jestli vůbec nějaká.

A co vy Emily, jakou atmosféru byste ráda vytvořila?

Emily: Bude to trochu jiný koncert než moje ostatní. Zaměřím se na těžší kytarový zvuk a lehce svižnější náladu.

Emily, znáte hudbu Ima Teva? Čím vás baví?

Emily: Její hudbu znám a mám ji opravdu ráda. Obzvlášť její poslední album. Temný, trochu postpunkový zvuk mě vždycky bere. Miluji, že její hlas přitom ale zůstává tak něžný.

Petro, co vy a Fourtuna?

Petra: Emily jsem si poslechla, až když nás dali spolu do tandemu. Její hudba se mi líbí, ale hlavně se těším na ten koncert!

Headliner Ponton #2 / Fourtuna / Ima Teva
19. červenec 2022 (nový termín)

Střelecký ostrov, 19:00

 

Projekt je realizován s finanční podporou hlavního města Prahy.