Obrázek k článku Slipknot ohlásili začátek konce. Co tím ve skutečnosti myslí?
| Liv Boková | Foto: Alexander Gay

Slipknot ohlásili začátek konce. Co tím ve skutečnosti myslí?

Konec, který je ještě daleko nebo prozatímní? Nové studiové album, jež vypustí do světa poslední zářijový den, Slipknot pojmenovali The End, So Far, což si právě můžeme převést do češtiny dvěma způsoby. To, že ohlášení nové desky nikomu neunikne, si pár hodin předem na internetu pojistili zveřejněním hesla „Začátek konce“.

Reakcí byla spousta, takže tento tah jim vyšel skvěle. O humbuk se navíc postarali v den startu aktuálního evropského turné, v jehož rámci se už tento čtvrtek 28. července představí v pražské O2 areně.

Vysvětlení tajemného vzkazu může být to nejjednodušší, jaké si jen dokážeme představit. V celkovém pořadí sedmý studiový počin Slipknot totiž bude jejich posledním, který vydají pod hlavičkou vydavatelství Roadrunner Records. Původně kapela zamýšlela název The End, for Now…, tedy „Konec, pro tuto chvíli…“.

S každou deskou taky bubáci z Iowy mění masky. Dosud se s novou identitou pokaždé fanouškům předvedlo všech devět členů najednou. Tentokrát toto pravidlo porušili, respektive zlomil ho Corey Taylor. Osmačtyřicetiletý frontman prostě při vystoupení na začátku loňského srpna v Oklahomě suverénně nakráčel na své místo na pódiu v nové masce. Jako jediný.

Singl The Chapeltown Rag mají Slipknot na aktuálním tunré na setlistu

Jak řekl v nedávném celosvětově exkluzivním rozhovoru pro magazín Kerrang!, lidé byli šokovaní a zmatení, okamžitě tasili mobily a on jim na chvíli zapózoval, aby si mohli tu novou kreaturu zvěčnit. „Mám sklony řídit se vlastními instinkty. Někdy se to vyplácí, někdy ne. Řekl jsem kapele, že si beru novou masku. Ptali se proč a já jsem odpověděl: Nastal čas.“ V listopadu se přidal bubeník Jay Weinberg, na sociálních sítích, a minulý týden zbytek kapely. Maska DJe Sida Wilsona ovšem i jejím zrakům zůstávala dlouho utajená. „Zrovna, když jsem si říkal, že už mě nemůže ničím překvapit,“ komentoval rozesmátý Corey krok svého nyní robotického kolegy. „Udělal přesný opak toho, co já. Ukázal se nám až při natáčení klipu. Kurva! Vyhráváš!“

To, že se odhalil nečekaně a jako první, bylo podle něj správné. Byl natěšený na první koncerty po covidu a chtěl stejné vzrušení vyvolat i u fanoušků, protože ti už léta dobře vědí, že nové masky rovná se nové album.

A jaké bude? Přirozeně naváže na tři roky starého předchůdce We Are Not Your Kind. „Lidi se poserou, až ho uslyší!,“ míní pan Taylor. Zpěvy nahrával v Las Vegas, kapela točila v Los Angeles. O produkci se postaral Joe Baresi, který prý jako by si hrál v krabici na hračky s nápisem Slipknot. Co společně ve studiu spáchali, uslyšíme až za dva měsíce.

Zazní novinka The Dying Song (Time To Sing)poprvé naživo v Praze? 

Na koncertech zatím Slipknot hrají jediný novinkový song – pilotní singl The Chapeltown Rag, který už je známý tři čtvrtě roku. Minulou středu zveřejněný masakr, pro současnou éru už typicky zjemněný čistým zpěvem, pročež část příznivců kapely tradičně remcá, The Dying Song (Time to Sing) zatím chybí. Bylo by hezké, kdyby poprvé zazněl ve čtvrtek v O2 areně.