Obrázek k článku Slash: Za většinu toho, co jsme s Guns N’ Roses dělali, by nás v dnešní době zrušili
| Liv Boková | Foto: Karel Šanda

Slash: Za většinu toho, co jsme s Guns N’ Roses dělali, by nás v dnešní době zrušili

Jeden z nejuznávanějších světových kytaristů je přesvědčený, že v roce 2023 by se Guns N’ Roses nemohli chovat jako v období největšího rozkvětu kapely v 80. letech minulého století. Téměř jistě by byli „zrušeni“.

Slash v rozhovoru pro Yahoo! Entertainment, který poskytl při příležitosti vydání nové knihy The Collection: Slash, přiznal, že v publikaci vynechává některé „odvážnější anekdoty“. Ikonický kytarista s typickým cylindrem a kudrnami je totiž přesvědčený, že by to v opačném případě vedlo ke kontroverzím. Některé chování muzikantů by se totiž v dnešní době nesetkalo s pochopením. Několik skandálních historek zveřejnil už v memoárech z roku 2007.

V rozhovoru k nové knize hudebník na otázku redaktorky, jestli zvažoval, co všechno v knize zveřejní, odpověděl: „Vlastně ne… takhle jsem o tom nepřemýšlel. Zcela upřímně se těmito záležitostmi obecně v poslední době nijak zvlášť nezabývám.“ 

„Ale teď, když se o tom zmiňujete, většina všeho, co jsme s Guns N' Roses dělali, by v dnešní době způsobila naše zrušení. V současných podmínkách bychom si určitě nevedli dobře  - na mnoha různých úrovních.“ 

„Řada věcí z té doby by teď nepatřila mezi záležitosti, které lze považovat za přijatelné… Jsem rád, že jsme tenkrát neměli internet! Byl by to úplně jiný svět. Ale každopádně jsem se na tom nijak nezasekl. Je to tak, jak to je,“ dodal Slash.

Na dotaz, jestli může zmínit konkrétní záležitosti, za které by to kapela dnes schytala, zareagoval: „Nemůžu, protože to bylo vlastně skoro všechno.“

Kniha vyšla krátce po polovině ledna. Na základě zcela nových, exkluzivních rozhovorů se Slashem ji sepsal šéfredaktor Gibson magazínu Chris Vinnicombe. Má 364 strany a je bohatě ilustrovaná a to i snímky vybraných kusů ze Slashovy rozsáhlé sbírky, která čítá zhruba čtyři sta kytar.

Guns N' Roses mají na letošní rok oficiálně potvrzený jediný koncert. Odehrají ho o posledním červnovém dni v londýnském Hyde Parku. Hojně se spekuluje také o tom, že by měli být jedním z headlinerů letošního ročníku festivalu Glastonbury. Minulý měsíc to ostatně vylétlo také z úst baskytaristy Duffa McKagana .