Obrázek k článku „Šíříte fake news o vakcínách.“ Neil Young chce smazat svou hudbu ze Spotify
| Honza Vedral | Foto: dhlovelife (Warner Music)

„Šíříte fake news o vakcínách.“ Neil Young chce smazat svou hudbu ze Spotify

Kanadský písničkář napsal otevřený dopis svému vydavatelství Warner Music a managmentu. Požaduje v něm okamžitou akci proti streamovací platformě Spotify.

„Mohou mít Joe Rogana nebo Younga. Ne oba,“ napsal v reakci na populární podcast komika Joe Rogana. Ten podle muzikanta skrz Spotify šíří nepravdivé zprávy o vakcínách a ohrožuje tak lidské životy. 

Neil young svůj dopis zveřejnil na svých stránkách, odkud jej ale později stáhnul. Jeho pravost nicméně serveru The Daily Beast  potvrdil hudebníkův manažer Frank Gironda.

„Dělám to, protože Spotify šíří falešné informace o vakcínách a potenciálně tak může zapříčinit smrt těch, kteří těmto dezinformacím uvěří,“ uvedl v dopise. „Prosím, konejte okamžitě ještě dnes a dejte mi vědět, jaký je časový plán,“ naléhal na svůj managment. "Chci, aby se Spotify okamžitě DNES dozvědělo, že si nepřeji, aby má hudba byla na jejich platformě.“

Neil Young se tak přidal k předchozí iniciativě více než 270 lékařů a vědců, kteří už v minulých týdnech napsali Spotify otevřený dopis, podle kterého je podcast The Joe Rogan Experience pravidelně plný neověřených zpráv ohledně vakcín a covidu-19. V dopise upozornili, že jde o jeden z nejposlouchanějších podcastů na světě a Spotify by se proto mělo chovat zodpovědně a zavést pravidla proti šíření dezinformací.

Reakce Spotify zatím není známa. Young už před několika lety jednou stažení své hudby ze služby požadoval. Tehdy mu vadila osekaná kvalita zvuku, která ničí posluchačský zážitek. Nakonec ale kapituloval. „Je to místo, kde lidé hudbu poslouchají,“ konstatoval tehdy smířeně pro Rolling Stone.