Obrázek k článku Odvrácená tvář PSH? Nepříjemné detaily a překvapivá otevřenost v novém dokumentu
| Honza Vedral | Foto: Vojtěch Veškrna

Odvrácená tvář PSH? Nepříjemné detaily a překvapivá otevřenost v novém dokumentu

Režisér Štěpán FOK Vodrážka v dokumentu Nekonečný příběh přináší nečekaný pohled na historii a současnost hiphopových veteránů PSH. Filmbude mít premiéru v Karlových Varech a naváže na něj program klubu Kaiser 56, který letos bude putovní.

Dokument bude poprvé uveden v rámci letošního karlovarského filmového festivalu. Na projekci naváže i program klubu Kaiser 56, který bude letos putovní. PSH zahrají přímo po premiéře na lázeňské kolonádě. Víc o filmu prozrazuje přímo režisér Štěpán FOK Vodrážka.

Jak vznikl nápad natočit film o PSH?

S nápadem přišel autor scénáře Petr Cífka. Napadlo ho to na koncertě 58G, kde si uvědomil, že nebýt PSH, nebylo by nic.

Jak jste k tomu jako režisér přistoupil?

Od začátku jsme věděli, že nechceme dělat klasický oslavný pomník. O Penerech toho bylo řečeno a napsáno opravdu hodně, nám šlo o něco jiného. Ukázat příběh kapely jako příběh tří kluků – kamarádů, které spojily společné zájmy. Za ta léta si prožili úspěchy a pády, které ke slávě patří, ale přes to všechno jsou pořád spolu. A to je ta největší hodnota.

Bude to dokument, hraný film? Realita? Fikce?

Film je stylizovaný dokument. Nejde o klasický observační dokument, v rámci kterého bychom kluky sledovali několik let. Měli jsme vybrané situace, do nichž jsme je zasadili a točili. Díky tomu se nám podařilo dotknout i témat, která by se jinak zachycovala jen těžko. Do toho hodně pracujeme s archivy – měli jsme tuny soukromých materiálů, jak ze starých VHS, tak i videa od kluků z mobilů. Míra otevřenosti toho, kam nás pustili, je fakt obdivuhodná.

Jak dlouho trvaly přípravy a natáčení? Bylo něco, co jste do té doby o kapele netušil?

Rok jsme se scházeli s kapelou a vznikal scénář. Poté probíhalo půlroční natáčení a půlroční střih a dokončovací práce. Věcí, které jsem o kapele netušil, bylo hodně. Nejvíc mě překvapila role Oriona, kterého jsem vždycky vnímal jako zábavného pařmena, ale pochopil jsem, že duší i srdcem kapely je právě on.

Na jaké nejdivnější místo vás natáčení zavedlo a co se tam stalo?

Na strašidelný zámek, kde na nás vybafla Lucie Bílá… S divným místem tě zklamu, ale nejsilnější zážitek pro mě bylo natáčení v Orionově dětském pokojíčku na Jižáku. V bytě jeho táty jsme udělali věrnou repliku místnosti, v níž vznikaly první tracky Penerů. A ta chvíle, kdy vidíte Oriona, Shitnesse a Wiche, jak sedí v tom malém panelákovém pokojíku a pouští si staré beaty, je nějakým způsobem mým nejoblíbenějším momentem celého filmu.

V čem jsou pro vás osobně PSH na tuzemské scéně unikátní? A jaká je dnes jejich role na rapové scéně?

PSH jsou unikátní kombinace tří různých osobností. V průběhu natáčení jsme se tisíckrát snažili rozklíčovat, kdo je tahoun kapely, jak to, že spolu vydrželi tak dlouho, i proč jsou pořád spolu. A nejhezčí na tom je, že síla kluků je právě v té rozdílnosti a schopnosti spolupracovat.

Unikátní jsou tím, že tu byli na počátku a jsou tu stále. V rámci českého rapu došli nejdál a pořád jdou. A i když jsou to rapoví dědci, pořád jsou autentičtí a upřímní. Jedním z důkazů je i tenhle film, kde nás nechali se za svou dosavadní kariérou ohlédnout velmi otevřeně a nechali nám naprosto volnou ruku.

Dotýkáte se ve filmu i nepříjemných věcí nebo to bude spíš fanouškovská záležitost?

Bude to fanouškovská záležitost, která se bude dotýkat i nepříjemných věcí. Protože až přiznáním slabin se ze superhrdinů stávají lidi, se kterými se dokážeš ztotožnit. Batman by nebyl Batmanem bez svých nedokonalostí a pochybností, stejně tak by PSH nebyli PSH bez svých odvrácených stránek.

Proč by si lidé neměli nechat ujít zrovna premiéru ve Varech? A kde budou mít možnost vidět film následně?

Protože budou moct zažít premiéru společně s kapelou, která volně přejde v koncert na kolonádě. A jelikož PSH jsou koncertní kapela, je jasné, že to bude stát za to. Následovat budou další tři projekce ve Varech a na podzim půjde film do kin.

Program klubu Kaiser 56

2. 7. PSH (Mattoni Life bar)

3. 7. NobodyListen (Mattoni Life bar)

5. 7. Annet X (KVIFF.TV Park)

6. 7. DMX Krew (KVIFF.TV Park)