Obrázek k článku Poslední britský koncert odehraje Elton John na festivalu Glastonbury
| Liv Boková | Foto: Profimedia

Poslední britský koncert odehraje Elton John na festivalu Glastonbury

Elton John je prvním potvrzeným headlinerem příštího ročníku kultovního britského festivalu Glastonbury. Show ikonického popového hudebníka bude v neděli 25. června 2023 vrcholem programu na Pyramid Stage.

Organizátoři festivalu to dnes, 2. prosince, brzy ráno oznámili na Twitteru s tím že půjde o vůbec poslední vystoupení Eltona Johna v Británii v rámci jeho finálního světového turné.

Spolupořadatelka Glastonbury Emily Eavis zároveň na svém účtu na stejné sociální síti uvedla: „Je mi obrovským potěšením oznámit vám, že jedinečný Elton John příští rok poprvé v historii vystoupí na Glastonbury a stane se headlinerem nedělního programu na Pyramid Stage. Zároveň to bude Eltonovo úplně poslední vystoupení ve Spojeném království v rámci jeho rozlučkového turné.“ Podle ní půjde o obrovsky významný moment jak v historii umělce, tak v historii festivalu. „Jsme neskutečně šťastní, že na Worthy Farm konečně přivítáme Rocket Mana,” dodala.

 

S nadšeným vyjádřením se na Instagramu přidal i sám Elton John, jemuž bude při vystoupení na festivalu 76 let: „Ve svém rozhlasovém pořadu každý týden mluvím s novými umělci a Glastonbury často zmiňují jako klíčový okamžik začátku jejich kariéry. Dlouho jsem obdivoval, jak festival s opravdovostí a nadšením podporuje nastupující talenty. Emily Eavis, děkuji, že jste mě pozvala na mé poslední vystoupení ve Velké Británii - bude to emotivní.“

Oznámení přišlo krátce poté, co Elton John informoval, že zveřejní ještě jeden poslední termín jeho Farewell Yellow Brick Road turné, které má být absolutně posledním.

S Austrálií a Novým Zélandem se koncertně rozloučí v lednu příštího roku. V závěru března a do poloviny dubna si ho fanoušci naživo mohou užívat ve Velké Británii, v dubnu to bude téměř výhradně v Londýně. V samém závěru dubna a v květnu se dočkají v Německu, konkrétně například v Hamburku, Mnichově či Berlíně. Následují Španělsko a Belgie a poté opět řada show ve Spojeném království. Dále Paříž, zcela poslední vystoupení v Británii na festivalu Glastonbury, opět Paříž, Švýcarsko, Dánsko a finální koncerty jsou naplánované na 7. a 8. července 2023 ve Švédském Stockholmu.

Festival Glastonbury zatím pro příští rok jiné umělce nezveřejnil. Jak píše například britský magazín NME, spekuluje se o tom, že budou dalšími headlinery Arctic Monkeys a Harry Styles. Organizátoři tradičně oznamují první vystupující zhruba v březnu. Vstupenky na příští ročník jsou od minulého měsíce vyprodané. Zmizely během pouhé hodiny.