Obrázek k článku Přes 50 let funku a soulu. Legendární Tower of Power míří na Groove Brno
| Šárka Hellerová | Foto: Peter Haze

Přes 50 let funku a soulu. Legendární Tower of Power míří na Groove Brno

Hvězdná kapela, jež zahraje na 15. ročníku festivalu Groove Brno, v minulosti obohatila hudbu muzikantů jako jsou Eric Clapton, Aerosmith, Elton John i Santana. Přijedou také Spyro Gyra a žádaní Lettuce, jejíž členové pro změnu hráli s Britney Spears či Lady Gaga.

Groove Brno, jenž letos slaví patnácté narozeniny, oznamuje první hvězdy letošního programu. Do Sono Centra přijede 9. listopadu kapela Tower of Power, která funguje již přes půl století. Spolu s nimi vystoupí newyorští Spyro Gyra. Na Grammy nominovaná bostonská formace Lettuce rozezní Metro Music Bar 8. října. Už nyní na jaře, 7. dubna, se chystá Groove Brno: Spring edition. Zahrají věhlasní Groove Warriors.

Půlstoletí hudby a slavná dechová sekce: TOWER OF POWER
9. listopad, Sono Centrum

Své padesátileté výročí oslavil ansámbl z Oaklandu už v roce 2018 koncertem v domovském Fox Theater. Početná skupina stále čítá tři zakládající členy, jež doplňují hudebníci, z nichž každý má za sebou působivou hudební kariéru. U kapely s tak dlouhou historií, je to slušný poměr. Skupina vydala přes dvě desítky studiových alb a řadu živáků. Dechová sekce formace hrála na studiových počinech Aerosmith, Erica Claptona, Eltona Johna nebo Santany. To je ovšem jen skromný výsek z diskografie, na kterou přispěli. Spolupracovali třeba i s Rodem Stewartem, Toto, Eurythmics, B. B. Kingemm, Raye Charlesme nebo třeba i skupinou Spyro Gyra, která do Brna přijede spolu s nimi. Na letošní rok si kapela bandleadera jménem Emilio Castillo naplánovala rozsáhlé turné po Evropě a Spojených státech.

Kromě toho, že jsou Tower of Power uznávanými světovými hvězdami, jsou také váženými občany Oaklandu. Místní radnice dokonce vyhlásila 31. květen dnem tohoto historicky významného tělesa. Běžte se na ně na Groove Brno podívat, protože jak sami říkají: „Jediná věc, která zní lépe než album Tower of Power, je živý koncert Tower of Power!“

Jazzová fúze SPYRO GYRA

Ani kvintet Spyro Gyra z Buffala ve státě New York není žádným nováčkem, na scéně působí jen o šest let méně než kolegové Tower of Power. Bandleader,  saxofonista Jay Beckenstein, se narodil v Brooklynu, ale o Buffalu, kam přesídlil a založil zde kapelu, tvrdí, že bylo v sedmdesátých letech malým Chicagem. „Poté, co jsem byl tak dlouho upoutaný ke klasice, to bylo nebe. Hrál jsem ve městě v různých dechových sekcích a doprovázel skvělé vokalisty,“ vzpomíná.

Jejich jazzovou fúzi prověřilo přes pět tisíc koncertů. Na ten v Brně přiváží materiál z více než třiceti alb, z nichž mnohá získala titul platinových a zlatých desek. Skupina byla třináctkrát nominována na Grammy, naposledy za Down The Wire (2009) v kategorii Nejlepší popové instrumentální album. Dosud poslední album Vinyl Tap vydali před třemi lety.

Žádaní mistři funku: LETTUCE
8. říjen, Metro Music Bar

Poprvé do České republiky přijíždějí členové Lettuce, kteří spolupracovali mimo jiné s Lady Gaga či Britney Spears. Kapela letos slaví dvojnásobné výročí než Groove Brno – je jí třicet let.  Na půdě největší nezávislé školy soudobé hudby na světě, Berklee College of Music, ji založilo šest hudebníků, kteří zde studovali už jako teenageři. Lettuce mají na svém kontě kromě nedávné nominace na Grammy, jíž získali za své dosud poslední album Elevate v kategorii Nejlepší současné instrumentální album, i umístění na první příčce žebříčků prestižního amerického časopisu Billboard nebo platformy iTunes.

„Za patnáct let jsme měli tu čest stát se koncertní destinací nejedné star. Každoročně se nám podařilo několik republikových premiér jako třeba Dirty Loops, Judith Hill nebo Kennedy Administration. Troufám si říct, že jsme jediný tuzemský festival věnující se výhradně funku a soulu,“ věří ředitel festivalu Josef Buchta a dodává: „Energie muzikantů a jejich fanoušků nás motivuje ke stále lepším výkonům i přes bezútěšné poslední dva roky. Jsme připraveni roztancovávat kluby třeba i příštích patnáct let.” Pokud zůstaneme u letošního ročníku, Groove Brno avizuje dalších osm výjimečných koncertů, které bude postupně oznamovat.

Jarní edice: Groove Warriors
7. duben, Metro Music Bar

První ze všeho se ovšem chystá jarní edice festivalu, která do Brna přiveze Groove Warriors v čele s vynikajícím americkým kytaristou Deanem Brownem. Spolu s ním přijede hvězdná sestava tvořena saxofonistou Bobem Franceschinim, Victorem Wootenem a Dennisem Chambersem. V brněnském Metro Music Baru vystoupí 7. dubna.