Obrázek k článku Pestré písničkářství Tomáše Průši a svěží prazdniny zakončili prázdniny na Střeláku
| Marek Reinoha | Foto: Marek Reinoha

Pestré písničkářství Tomáše Průši a svěží prazdniny zakončili prázdniny na Střeláku

Na sklonku srpna proběhl sedmý letošní a poslední prázdninový koncert ze série Headliner Pontonů, na který se opět sešlo početné publikum, aby si při poslechlo dvě kapely z různých zásuvek tuzemské hudební komody.

Z prvního šuplíku na pódium vystoupila z Brna dorazivší poměrně nová kapela prázdniny. Za krátkou dobu své existence již stihla stihla vyhrát Startér Rádia Wave. Na Střelecký ostrov tito zástupci současných hudebních trendů přivezli svoji hodně příjemnou muziku postavenou na synťácích a random kyrarách oplývající nosnými melodiemi a zajímavým chytlavým zpěvem.

Zazněly jejich melancholické dream popové písničky i hutné kytarové riffy ve svěžích indie kytarových skladbách. Oproti předcházejícím vystoupením však na Střeleckém ostrově poprvé vyměnili drum mašiny za plnohodnotné bicí.

Poprvé s nimi naživo hrál bubeník, který jejich muzice dodal patřičné koule. S tím bubeníkem si to ještě bude muset dohromady trochu sednout, ale i tak to bylo povedené vystoupení a prazdniny potvrdili, že si zařazení mezi naděje tuzemské hudební scény zaslouží.

Druhá zásuvka ukrývala finalistu festivalové přehlídky Blues Alive Aperitiv 2022 Tomáše Průšu s jeho současnou kapelou Tomáš Průša Band. Obklopil se v ní řadou skvělých muzikantů.

Kapela okouzlila publikum osobitými texty zabalenými do pestrého hudebního hávu. Pohybuje se mezi rockem, blues, folkem nebo country. Prostě poctivá muzika s poctivými texty ze života potvrzující, že pokud se to dělá dobře tak to prostě dobré je.

Vydavatel Headlineru Dany Stejskal v recenzi jejich aktuální desky Černá a bíla napsal něco v tom smyslu, že je přesvědčen o tom, že jejich muzika musí být atraktivní pro každého, kdo má poctivou muziku rád. A musím mu dát za pravdu. Jsem toho živým příkladem.

Přestože jsem starý postpunker, stál jsem pod pódiem a hltal hudební umění muzikantů, vstřebával texty a pohupoval se v bocích. Stejně jako příjemně různorodá směsice návštěvníků Pontonu. Vystoupení Tomáš Průša Bandu bylo hudebním pohlazením.

Přestože prázdniny již končí, Headliner Pontony ještě nikoliv. Ten úplně poslední letošní se teprve uskuteční ve středu 7. září, takže ještě zbývá jedna možnost si jedinečnou atmosféru těchto akcí zajít vychutnat.

Projekt je realizován s finanční podporou hlavního města Prahy.