Obrázek k článku Poslední vzkaz Michala Ambrože z Hudby Praha: Pošlete Putina a covid do pr...
| boi | Foto: Marek Musil

Poslední vzkaz Michala Ambrože z Hudby Praha: Pošlete Putina a covid do pr...

Kapely Jasná páka a Hudba Praha chystají na 10. ledna 2023 ve Velkém sále Lucerny poctu svému frontmanovi, který na konci října podlehl komplikacím spojeným s onemocněním covid-19. Zazpívá i Márdi z Vypsané fixy nebo Michal Prokop.

Právě na covid a na ruského prezidenta podle svých spoluhráčů Ambrož před smrtí nadával nejvíce. „Naposledy jsme s Michalem hráli 21. srpna na akci Never more 68 na pražském Výstavišti,“ vzpomíná v tiskové zprávě  kapelník Hudby Praha a kytarista Jasné Páky Radovan Jelínek. Další naplánovaný koncert, který měl být v Ledárnách Braník, už Jasná páka neodehrála. „Pak už byl Michal v nemocnici, ze které nám volal, abychom v Ledárnách určitě hráli a poslali Putina a covid do prdele. Kvůli onemocnění Davida Kollera se však koncert nakonec přesouval. Nejprve do Lucerna Music Baru a po Michalově úmrtí jsme se rozhodli pro velkou Lucernu,“ popisuje smutnou genezi chystaného koncertu. 

Ten se nakonec promění ve vzpomínkovou akci s názvem Od začátku do konce (Michal Ambrož 1954-2022). V prvním bloku zahraje Hudba Praha s řadou hostů a Ambrožových přátel. Za mikrofonem se objeví například Márdi z Vypsané Fixy, Markéta Foukalová z Lanuga nebo saxofonista a zpěvák Karel Malík. „Některé skladby si rozdělily i současné zpěvačky Hudby Praha Veronika Vítová a Tereza Kopáčková. Na playlistu bude průřez písničkami Hudby Praha i Divokýho srdce, tedy Michalova bočního projektu, včetně hitů jako Srdeční příběh, Máma, táta nebo Časy zlý,“ popisuje playlist Jelínek. 

Večer uzavře plnohodnotný koncert Jasné Páky, ve které byl Ambrož společně s Davidem Kollerem, Petrem Vášou a Michalem Pelantem jedním z frontmanů. Jako speciální host se na jednu píseň přidá i Michal Prokop.