Obrázek k článku Poslední jízda! Nastupovat! Festival Rock for Churchill se loučí s Dub FX či Zebrahead
| Šárka Hellerová | Foto: Rock For Churchill

Poslední jízda! Nastupovat! Festival Rock for Churchill se loučí s Dub FX či Zebrahead

Naposledy se o víkendu 26. a 27 června koná Rock for Churchill. Pořadatelé festival ve Vroutku dotáhli do jednadvacátého ročníku a loučí se Poslední jízdou.

Festival, který se v severočeském městečku Vroutek konal poprvé v roce 2000, začínal jako benefiční akce na podporu Kostela sv. Jakuba Velkého, jehož kořeny sahají až do první poloviny 13. století. Po čtyřech letech se rozrostl na dvoudenní událost, která si o rok později začala troufat i na zahraniční interprety.

Hudebníci z několika zemí potěší návštěvníky přírodou obklopeného areálu i nyní. Na hlavním pódiu se vystřídají oblíbený australský performer Dub FX, jeho krajan se zálibou v osmdesátkovém post-discu Donny Benét, islandská elektronická kapela GusGus a kalifornští punkrockeři Zebrahead. Nebudou chybět Asian Dub Foundation, pro které to bude ve Vroutku vystoupení do třetice všeho dobrého. Českou scénu na posledním ročníku Rock For Churchill reprezentují Tata Bojs, J.A.R., Vypsaná fixe, PSH, Skyline, MYDY, Bert & Friends či Xavier Baumaxa. Na své publikum čeká i taneční scéna v šapitó, kde budou letos kralovat zahraniční DJs a producenti S.P.Y, State of Mind, Kasra, Crystal Distortion a Alexander Robotnick a stálice DJ stage MikkiM, Pixie anebo Akira.

Novinka islandských GusGus. Hostuje v ní na Islandu usazený americký zpěvák John Grant

Proč se pořadatelé rozhodli akci, která si dávno vybudovala slušnou tradici a pevné místo na české festivalové scéně ukončit? „Od začátku připravuje festival víceméně stejná parta. Už několik let se ptáme sami sebe, jestli ještě máme čas, šťávu a energii pouštět se každý rok do tak velkého dobrodružství, jakým Rock for Churchill v současné podobě je. Letos jsme to rozsekli s tím, že té šťávy máme tak akorát na poslední díl, na poslední velkou jízdu,“ popisuje důvody člen festivalového týmu Jaromír Telenský.

Tak tedy nezbývá než popřát dobrý ročník a řádný závěrečný večírek. Nastupujte k poslední jízdě a koukejte si ji pořádně užít!