Obrázek k článku Pitva Vypsané fixy. Producenta si platíš, aby tě jebal!
| Honza Vedral | Foto: Vojtěch Mervart

Pitva Vypsané fixy. Producenta si platíš, aby tě jebal!

"V jednu chvíli mi přišlo, že jsem vytvořil atmosféru Twin Peaks. Ale Ondřej Ježek mi povídá: No, to je spíš jako Eva a Vašek," popisuje Márdi okamžik z nahrávání desátého alba Vypsané fixy, které dostalo název Kusy radosti.

"Takhle jsem ještě nikdy žádnou desku nerozpitval," odhaluje v komentovaném track by track  skryté detaily ohledně nahrávání, textů, hudby i produkce, o níž se společně s Ondřejem Ježkem staral Dušan Neuwerth. Právě on je autorem severomoravsky upřímného výroku: "Ty si mě vlastně platíš, abych tě jebal."

„Takhle ta produkce probíhá. Někdy máš pocit, že dostáváš za uši, ale ona je to přitom pochvala!“ směje se Márdi a přidává další příklady toho, jak se písně na novém albu tvarovaly.

Jedním z nejsilnějších momentů je skladba Velká bílá zeď. „Tu jsem měl už dlouho, ale vždycky jsem ji z výběru vyhodil. Přišla mi moc osobní,“ vypráví, jak ji při přípravě Kusů radosti do producentského výběru na poslední chvíli přeci jen „fiknul“. Okamžitě se ji chytnul producent Dušan Neuwerth a vznikla pro Vypsanou fixu netypická skladba s dlouhým intrem a křehkou náladou. 

„Ta píseň pro mě má magii. Dušan vytvořil sound, jako by mě vzali strojem času do doby, kdy mi bylo deset, jedenáct. Když ji poslouchám, vidím jak vypadala máma a co jsem měl pod sklem psacího stolu,“ popisuje Márdi. Skladba pro něj má osobní rozměr ještě v jednom směru. Rozloučil se s ní s babičkou, která v době dokončování alba byla v nemocnici. „Tak jsem šel, že jí natočím na mobil zahradu, aby viděla, jak kvete. Přišel jsem domů a říkal jsem, že k tomu dám nějakou hudbu. A zkusil jsem Velkou bílou zeď, protože je v ní trochu vidět,“ vypráví. „Ale když se ten obraz a zvuk spojil, úplně mě to oddělalo.“ Babičce už video pustit nestihnul. Ten den upadla do spánku, ze kterého už se neprobudila.

Do textu skladby Už dlouho nemluvíš zase Márdi skryl malý hold Olympicu. „Vždycky jsem měl rád poetiku Pavla Chrastiny a snažil jsem se mu vzdát poctu,“ odhaluje nečekanou rovinu obratu: „Můj talisman chrastí na tvýho černýho brouka.“ "Mám rád, když ta skladba funguje v několika rovinách. Tahle má tři."

„Vymyslet to jinak je vždycky hrozba,“ zamýšlí se na závěr povídání o desátém albu Vypsané fixy. „Musíš se snažit, aby ses obhájil, protože si toho už udělal dost, nesmíš to odlůzrovat. A proto se vydáváš cestama, kterýma si nešel,“ říká o jejím natáčení. Podle reakcí fanoušků i kritiků se zdá, že se to Fixe tentokrát povedlo. Na křtu, který kapela plánuje 22.6. v pražských Ledárnách Braník, by tak možná mohla zaznít celá. 

A jak je s albem spokojený sám Márdi? "Jestli je to dobrý, rozhodnou lidi. Ty víš jenom, jestli si to odflákl nebo ne. A tohle jsme neodflákli," říká v rozhovoru, který doplňuje titulní reportáž květnového Headlineru.