Obrázek k článku Okultní rockeři Ghost pobouřili Ameriku písněmi o satanovi
| Petra Divoká | Foto: Live Nation

Okultní rockeři Ghost pobouřili Ameriku písněmi o satanovi

Švédská kapela od roku 2006 provokuje svými písněmi i rituály, které se odehrávají během koncertů. Na kontě přitom mají několik cen Grammy. Na svém dosud největším turné se představí již 24.4. v pražské O2 aréně.

Ghost platí za inovátory žánru, zejména díky tomu, že dokázali temnotu tvrdé švédské metalové scény přenést do mainstreamu a udělat z ní velké divadlo. Hudebně bezostyšně kombinují hard rock s doom metalem i klasickým heavíkem, nebojí se psychedelie ani výstřelků směrem ke kytarovému popu. Ale v textech si přitom zachovávají temnotu, okultismus a koketování se satanem. 

U jejich fanoušků se projevuje posedlost. A tak se jim svými  koncertními rituály povedlo vytvořit kultovní status. Motiv své  první písně Stand By Him sami označili za ten nejvíce heavymetalový riff, který kdy existoval. A jejich píseň Ritual označil rockový časopis Kerrang za jednu z nejvíce zlých písní hudební historie. Mezi jejich fanoušky patří Dave Grohl z Foo Fighters, James Hetfield z Metalliky i rockoví akademici cen Grammy, kteří Ghost před pár lety odměnili za nejlepší metalový výkon. 

V Americe se přitom kapela dlouhá léta měla problém dostat do médií i do obchodů s hudbou. Na pódiích i v textech parodují církevní obřady i rituály a pobuřují věřící. Když v Nashvillu natáčeli album Infestissumam, nepodařilo se jim najít sbor, který by byl ochoten zpívat démonická slova jejich písní. Podobně se k nim zachovali i výrobci cédéček, které pro změnu pobuřoval obal zobrazující nahotu. Album odmítali prodávat velké americké obchody a písně Ghost nehrály ani rockové stanice. Vše se zlomilo až v roce 2015, kdy se kapela dostala do halloweenského speciálu The Late Show Stephena Colberta. Až tehdy se jejich kult zrodil naplno i celosvětově.

Foto: Live Nation

Tou dobou přitom stále nebylo zřejmé, kdo vlastně za kapelou stojí. Všichni členové Ghost vystupovali maskovaní a i rozhovory poskytovali pod jednotnou přezdívkou Nameless Ghoul. I zpěvák za dobu existence kapely prošel několika inkarnacemi. Známý byl jako Papa Emeritus nebo Cardinal Copia. 

Jenže po sporech uvnitř kapely původní členové v roce 2017 neúspěšně zažalovali zpěváka. Tehdy vyšlo najevo, že za kapelou stojí známý švédský muzikant Tobias Forge, který se situací nenechal rozhodit a po vyhraném soudním sporu do skupiny najal nové „bezejméné ghůly“. Ghost tak do Prahy dorazí v nové sestavě, s níž stihli nahrát své zřejmě nejvíce oceňované album Prequelle i aktuální, v pořadí páté Impera.  

Podepsal Forge smlouvu s ďáblem, jak mu vytýkají ti, které hudba Ghost pobuřuje? Těžko říct. Maskovaný hudebník se zálibou v pekelnictví sám sebe označuje za pouhého pozorovatele. „Pouze sleduji historii a to, jak se věci točí v kruzích,“ řekl nedávno v rozhovoru pro Los Angeles Times. „Vlajky, pandemie, chřipky a diktátoři přicházejí a odcházejí. Říše přicházejí a odcházejí. Je to vždy v kruzích, protože na konci dne máme co do činění s lidmi.“

Soutěž 

Okultní koncertní rituál Ghost se odehraje už tuto neděli v O2 Areně. Pro 4 z vás máme vstupenku a nové cédéčko Impera. Napište nám na info@headliner.cz, jak se ve skutečnosti jmenuje zpěvák Papa Emeritus a jaký je vás nejoblíbenější song kapely a proč. Uzávěrka soutěže je v pátek 22.4. ve 12:00. Výherce vylosujeme ze správných  a nejoriginálnějších odpovědí. Update: Soutěž je uzavřena. Vítězům blahopřejeme.