Obrázek k článku Xanaxová princezna Noah Cyrus se probouzí. Co čekat od alba sestry Hanny Montany
| Michael Švarc | Foto: Sony Music

Xanaxová princezna Noah Cyrus se probouzí. Co čekat od alba sestry Hanny Montany

S Noah Cyrus se život příliš nemazlil. Jako dítě z prominentní muzikantské a herecké rodiny byla už jako malá pod drobnohledem. Neúnosný tlak před lety přešel v úzkosti, deprese a závislost na Xanaxu. Není však překvapením, že dvaadvacetiletá Noah našla podobně jako její sestra Miley únik právě v hudbě. Na své debutové desce teď nejmladší ze sourozenců Cyrusových účtuje se všemi svými démony.

Už od dětství bylo prakticky nevyhnutelné, že bude Noah, podobně jako její sourozenci či táta Billy Ray, inklinovat k hudbě. Vlastně by se dalo říct, že neměla ani moc na výběr. Pozornost, která se ovšem k celé rodině upnula poté, co se její sestra Miley stala jednou z nejzářivějších disneyovských hvězd, nebyla ničím, po čem malá Noah toužila. „Prožila jsem si těžké chvíle a trochu jsem zápasila s tím, že jsem součástí takhle veřejné rodiny, protože to nebyla moje volba,“ uvedla zpěvačka pro magazín Rolling Stone.

Když se začala Miley v roli Hanny Montany objevovat v televizi, bylo Noah šest let. „Chodili za mnou lidé a ptali se mě, jestli jsem sestra Miley Cyrus. Nebo sestra Hanny Montany. Nelíbilo se mi to a na dlouhou dobu mě to zbavilo mé vlastní identity,“ uvedla hudebnice. Občas na všetečné dotazy zkrátka odpovídala slovíčkem „ne“. Sama se však v populárním seriálu několikrát v malých rolích objevila, což ale ve výsledku tlak jen prohlubovalo.

Když Hannah Montana skončila, byla Noah v pubertě a rozvinula se u ní takzvaná dysmorfofobická porucha, při níž je jedinec přesvědčen, že jeho tělo není v pořádku. Vyhledává tak často třeba dermatology či plastické chirurgy. Onemocnění se může rozvinout až v bludy. U Noah to však kvůli pozornosti médií a veřejnosti vedlo k depresím a úzkostem. Psychickému stavu pak příliš nepomáhaly ani běžné těžkosti dospívajících, jako třeba neopětovaná láska.

O toxických vztazích napsala zpěvačka svou první vydanou píseň Make Me (Cry), která vyšla v roce 2016 a jako host se v ní objevil Labrinth. „Myslím, že něčím podobným si v životě projde každý. Ať už neopětujete lásku kamarádovi, nebo i svému partnerovi, máte pocit, že tu osobu potřebujete ve svém životě, ale zároveň ji nesnášíte,“ řekla zpěvačka magazínu Gracia.

Překonat dysmorfofobickou poruchu pomohla Noah kolegyně z branže – Lady Gaga. Respektive její přístup k vlastnímu tělu. „Ovlivnila moje vnímání sebelásky, s čímž jsem dost zápasila. Asi jako každá žena, když se podívá do zrcadla. I máma by vám řekla, že se pořád pozoruju a vypichuju věci, které na sobě nemám ráda. Myslím, že to pramení z toho, co vám jsou lidé schopni napsat třeba na Instagramu,“ myslí si hudebnice.

Utišit bolest

V 18 letech si Noah poprvé vzala sedativa. První pilulku Xanaxu jí dal její tehdejší přítel a podle Noah to byl jejich způsob, jak se více propojit. „Myslím, že jsem chtěla zapadnout, být tím, kým mě chtěl mít, tím, co považoval za cool. Myslela jsem, že tohle dělají úplně všichni,“ uvedla zpěvačka pro Rolling Stone. 

Debutový singl Noah Cyrus se točí kolem neopětované lásky a toxických vztahů. Hudebnice jím mimoděk naznačila, že nepůjde stejnou cestou jako její sestra Miley.

K jiným drogám, jako například k extázi, však nikdy nesklouzla. Léky proti úzkostem jí totiž poskytly to, co by jí stimulanty dát nikdy nemohly – klid.

„Jakmile jsem jednou zjistila, že můžete vše kolem vás na pár minut ztišit a zmírnit svoji bolest, bylo po všem,“ popisuje Noah zlomový moment, kdy lékům propadla. Bylo to navíc v době, kdy se Xanax a jiné benzodiazepiny staly v pop kultuře, a obzvlášť v některých hudebních žánrech, trendem. Mladí rappeři byli Xanaxem doslova posedlí – pro jednoho z nich, Lil Peepa, se závislost stala i osudnou, když si lék říznul fentanylem, předávkoval se a v 21 letech zemřel ve svém tour busu. Sama Noah Cyrus chvíli randila taky s Lil Xanem, který si název známého anxiolytika vypůjčil pro svůj pseudonym.

Pro hudebnici byla největším problémem dostupnost léku. „Byla jsem přímo obklopená lidmi, kteří se k němu uměli snadno dostat a od někoho ho koupit,“ vysvětluje.

Brzy se dostala do takřka nekonečné spirály, kdy se psychicky propadala hlouběji a hlouběji a byla schopná prospat celý den. Probudila se večer, netušila, kde je a co je za den. Její paměť byla vrtkavá a nespolehlivá, vše se jí slévalo do nesourodé masy vzpomínek a obrazů. Když v roce 2020 udeřila pandemie, její závislost dosáhla vrcholu. Nebo možná spíš dna.

Jeden ze singlů, které předznamenává debutovou desku, vypráví o vztahu a závislosti na lécích. Noah Cyrus popisuje, jak se může proměnit osobnost milovaného člověka, který medikamentům propadl.

Celý rok byl pro zpěvačku chaotický. Nejvíc alarmující moment ovšem přišel, když dělala rozhovor po vydání svého druhého ípíčka The End of Everything a v polovině konverzace začala prostě vynechávat. Usínala, šla do mdlob, neschopná udržet hlavu vztyčenou a oči otevřené. Televize interview nikdy neodvysílala. „Všichni lidi, které znám a kteří si procházeli něčím podobným, byli během pandemie ještě závislejší. Cítili jsme se osamělí, znudění a smutní,“ konstatuje hudebnice.

Budíčkem byla pro Noah smrt babičky, s níž neměla možnost se pořádně rozloučit. Koncem roku 2020 proto zpěvačka nastoupila na odvykačku. Detaily o prvních měsících neprozradila, jsou prý až moc choulostivé. Všichni kolem se jí však snažili pomoci její závislost překonat. Nakonec to byl až tvůrčí proces, při němž se jí začala opět zostřovat mysl. Hudba měla na Noah očistný účinek.

Svoje zkušenosti a boj s vlastními démony zpěvačka zaznamenala na svoji debutovou desku The Hardest Part, která vyjde v polovině září. Pojednává právě o úzkostech, závislosti i bývalé lásce. „Spatřila jsem možnost, jak se zachránit, mluvit o tom a vyhledat pomoc, kterou jsem potřebovala. Jakmile jsem nad tím začala přemýšlet, okamžitě jsem se rozhodla, protože moje závislost se mi začala vymykat z rukou,“ doplnila pro Billboard.

Podle zpěvačky je zneužívání utišujících léků v Americe velkým tématem. Každý, koho Noah Cyrus znala, si anxiolytika bral jen tak na party nebo jako způsob, jak se popasovat s některými těžkými věcmi v životě. „Byla jsem tím tak pohlcena, že jsem se tomu v textech nemohla vyhnout,“ řekla Noah s tím, že její květnový singl Mr. Percocet je právě jednou z písní, která na zneužívání léků upozorňuje.

Svoje zážitky bere Cyrus s pokorou. Necítí se jako pověřená mluvčí, která může někomu ohledně závislosti radit. „Já jsem já. Sama si tím vším procházím a snažím se najít způsob, jak ze všeho ven,“ tvrdí zpěvačka s tím, že se teď pravidelně snaží pečovat o své psychické zdraví. „Ráno se vzbudím a dokážu se podívat do zrcadla, aniž bych se nenáviděla. Dokážu se utěšit,“ konstatuje zpěvačka.

Už od dětství bylo prakticky nevyhnutelné, že se bude Noah Cyrus věnovat hudbě. Sama však i dnes nahlíží na slávu se zdravým odstupem. Neprahne být do deseti let světovou superstar, to ji příliš nezajímá. Aktuálně pracuje především na tom, aby ve svém životě cítila klid a rovnováhu. Uvidíme, jak se to otiskne na jejím debutu.

Také v tklivé písni I Burned LA Down odhaluje Noah Cyrus své bolavé nitro. Jejím tématem je znovu neopětovaná láska, po níž zpěvačce v hrudi zůstala jen velká díra.

Seznamte se

Noah Lindsey Cyrus se narodila 8. ledna 2000 jako nejmladší z pěti dětí muzikanta Billyho Raye Cyruse a producentky Tish Cyrus. Je sestrou známé rebelky Miley Cyrus, ale také kytaristy Trace Cyruse či DJky Brandi Cyrus. Sama Noah se v televizi objevovala už od dvou let, zahrála si například i několik epizodních rolí v seriálu Hannah Montana. Svůj debutový singl Make Me (Cry) vydala v roce 2016, o rok později předskakovala na turné Katy Perry. První EP Good Cry vydala v roce 2018, druhé The End of Everything o dva roky později. Její debutová deska The Hardest Part měla původně vyjít letos v červenci, byla však odsunuta na 16. září. Noah Cyrus byla v roce 2020 nominovaná na Grammy v kategorii Nejlepší nový umělec, cenu však získala Megan Thee Stallion.