Obrázek k článku Nechtěl dřít v loděnici, tak se stal hvězdou. Sting přiveze opěvovanou show
| Šárka Hellerová | Foto: Eric Ryan Anderson

Nechtěl dřít v loděnici, tak se stal hvězdou. Sting přiveze opěvovanou show

Sting letos intenzivně pokračuje v úspěšném turné, které se zrodilo před třemi lety spolu s albem My Songs. Na něm hudebník výběr svých písní převlékl do nových aranží a současného zvuku. 28. října se koncertu dočkáme v pražské O2 areně.

Deska My Songs, na které zpěvák svým nejoblíbenějším písním dodal aktuální háv, je v tuhle chvíli už Stingova předposlední. Loni ještě stihl vydat nové řadové album The Bridge. Na My Songs se některým z jeho největších hitů dostalo nové postprodukce vycházející z původních nahrávek, jiné zcela předělal a nově nahrál. Koncert, který na základě alba Sting připravil, světová média zahrnují superlativy. The Telegraph ho popsal jako vzácnou lahůdku, deník The Guardian Stinga ocenil jako téměř bezkonkurenčního s dokonalou popovou alchymií, The Times mluví o mistrovské lekci. 

Člen rokenrolové i skladatelské síně slávy, jenž má na svém kontě sedmnáct cen Grammy, tři Brit Awards, Zlatý glóbus, Emmy a čtyři nominace na Oscara, během večera představuje to nejlepší ze své dlouhé kariéry - jednoduše dělá to, co obvykle - hraje „Své písně“. Fanoušci se tak mohou těšit na skladby jako jsou Shape of my Heart, Roxanne, Demolition Man i Englishman In New York, Every Breath You Take, či Message In A Bottle. Speciálním hostem koncertu bude Joe Sumner. 

Dnes už Sting dlouho patří k nejúspěšnějším hudebníkům planety, ale každý příběh někde začíná. Ten jeho konkrétně v severoanglickém městě Wallsend, kde chlapec jménem Gordon Matthew Thomas Sumner vyrůstal. Od cesty směřující ke kariéře někde v docích ho odklonila návštěva královny Alžběty, jíž za to v roce 2014 po premiéře broadwayského muzikálu The Last Ship poděkoval. Když ji jako malý kluk viděl projíždět v Rolls Royceu loděnicemi, začala mu prý v hlavě klíčit myšlenka, že on nechce být tím, kdo tam stojí na ulici a kouká – že chce být hvězdou.

Pozdější studium v Newcastlu a zdejší kluby ho naočkovaly láskou k rocku s příměsí blues a jazzu a Gordon začal tušit, jakou cestou se ke své slávě vydá. Už s jednou ze svých prvních kapel, Last Exit, se mu slušně dařilo, ovšem především regionálně. Už tehdy se každopádně z hudebníka s dlouhým jménem stal díky žlutočernému svetru připomínajícímu vosu prostě jen Sting.

Last Exit se v touze rozšířit lokální slávu přesunuli do Londýna, kde se ale brzy rozpadli. Sting nicméně v hlavním městě zůstal a brzy spolu se Stewartem Copelandem založil The Police... Víc o začátku jedné cesty ke splněnému dětskému snu, stát se „zkurvenou rockovou hvězdou“ čtěte v článku Jardy Konáše.

Ještě předtím, než zpěvák dorazí do Prahy, si program My Songs vychutná publikum na festivalu Slavkov Open. Ten byl opakovaně překládán a dojde na něj 31. července 2022.