Obrázek k článku NAŽIVO: Jak si hrají kluci z generace X? Kytary, tequila a holky
| Ondřej Černý | Foto: Dave Creany

NAŽIVO: Jak si hrají kluci z generace X? Kytary, tequila a holky

Říkejte večeru s …And You Will Know Us by the Trail of Dead jak chcete. Šamanský obřad. Večírek pro ty, kdo přišli. Nebo prostě jen koncert, který měl koule, jen na něm chybělo víc lidí, kteří by je chytili. Americká parta …And You Will Know Us by the Trail of Dead se opět po sedmi letech koncertně zastavila v Praze a znovu potvrdila, že padesátníci a kytary mají na koncertních pódiích stále co dělat.

Než ale přišly na řadu hlavní hvězdy, děly se věci. Při přejezdu z polské Varšavy do Prahy se celá osádka turné zasekla a do Underdogs dorazila jen krátce před naplánovaným startem ve 21:30. I přesto anglická pětice Avalanche Party začala oproti plánu pouze s půlhodinovým zpožděním. Doma za kanálem La Manche kvintet z North Yorkshire vyprodává prostory velikostí obdobné smíchovskému klubu, v Praze bylo ale patrné, že na starém kontinentu si na něco podobné bude muset ještě počkat. Sympatické pětici v obsazení s dvěma kytarami a klávesami v Praze nepřál ani zvukař. Veškeré nástroje se slévaly dohromady, zpěv byl utopený. Přitom rytmika šlapala solidně a bubeník Kane Waterfield si celý set dal svlečený do půl těla. Kytarista Jared Thorpe v jedné ze skladeb vyměnil svůj nástroj za saxofon, čímž show také neublížil. A zpěvák a kytarista Jordan Bell v posledním čísle setu ukázal, že když mu zvukař dá prostor, jeho naléhavý pěvecký projev může být zajímavý. Každopádně dvacet minut bylo tak akorát pro všechny. 
Po krátkých úpravách na pódiu přišel čas pro hlavní chod večera. Šestičlenná sestava …And You Will Know Us by the Trail of Dead  nastoupila zcela civilně a pustila se do práce. Hned od prvních tónů byl oproti předkapele znatelně lepší zvuk. Jednotlivé nástroje byly krásně čitelné, a to i při palbě tří kytar. Podobnou zvukovou sílu v podobě akustického ataku, který člověku zježil chlupy na těle, šlo letos zaznamenat pouze na koncertu black midi.
Zpěvák a kytarista Conrad Keely od začátku nikoho nenechával na pochybách, že i když má kapela za sebou téměř třicet let existence, z podstaty žít nehodlá. Publiku tak kapela předvedla i věci letošního alba XI: Bleed Here Now (Penny Candle, No Confidence, Kill Everyone, Golden Sail), jež dokazovaly, že partě dech skutečně nedochází. Navíc když dramaturgii koncertu umně sestavila tak, že po hudební smršti přicházela klidnější skladba.
Jason Reece, druhý z posledních dvou zakládajících členů v kapele, jako obvykle střídal bicí s kytarou a k tomu si občas střihl zpěv. Dobrým protějškem, který si s ním místo u škopků nebo kytary střídal, byl Ben Redman. Nekorunovaným králem večera byl ale basák Alec Padron. Jeho svůdnou, plastickou i nelenivou hru lze označit jedním slovem - sexy.  
Když koncert mířil do finále, porouchal se Conradu Keelymu zesilovač. Někdo by to možná už zabalil, do konce vystoupení zbývalo tak 10-15 minut. Ne …And You Will Know Us by the Trail of Dead. Díky výpomoci zpěváka Avalanche Party Jordana Bella tak koncert mohl zaznít v celé šiři. Po hodině byl konec, noc se přehoupla do druhého dne, ale prořídlé publikum ještě kapelu vytleskalo na přídavek. Tradičně zazněl největší hit kapely Will You Smile Again? Šlo o vyvrcholení celého večera. Na pódiu zvuková vánice, pod ním divočící publikum. Jízda naplno až do konce. 
Pak už party, na které od kapely k publiku kolovala tequila, z šedesáti lidí pod pódiem jich řada téměř po celý koncert zpívala s kapelou a na které to, jak je v poslední době obvyklé přímo před pódiem nejvíce rozjely dámy, skutečně končila. Keely letos v květnu oslavil abrahámoviny, Reece už loni v červenci. Jejich aktuální pražské zastavení ale dalo jasný recept na to, jak se úspěšně bránit stárnutí.

…And You Will Know Us by the Trail of Dead 
Předkapela: Avalanche Party
12. 10. 2022
Underdogs, Praha
Hodnocení: 72 %

Setlist
Totally Natural
No Confidence
Kill Everyone
Penny Candle
Wasted State of Mind
Sound of the Silk
Isis Unveiled
The Rest Will Follow
Golden Sail
Weight of the Sun 
Pinhole Cameras
Caterwaul
Relative Ways
Richter Scale Madness
Přídavek
Will You Smile Again?