Obrázek k článku NAŽIVO: Legendární Dunaj křtil bez velkých efektů. Comeback to byl přesto velkolepý
| Marek Reinoha | Foto: Marek Reinoha

NAŽIVO: Legendární Dunaj křtil bez velkých efektů. Comeback to byl přesto velkolepý

Kapela Dunaj, jedna z nejzásadnějších, nejoriginálnějších a nejinvenčnějších kapel historie české hudební scény se letos vrátila s novým materiálem a po 26 letech od předchozího alba La La Lai vydala nové album Za vodou, které včera v brněnském klubu Fléda pokřtila velkolepým koncertem.

Před zaplněný klub nastoupila na střízlivě nasvícené pódium, za kterým se vlnil jednoduchý nápis Dunaj, tradiční trojice Valdimír Václavek, Josef Ostřanský a Pavel Koudelka, aby v první části setu rozehřáli natěšené publikum několika ikonickými songy z původní tvorby.

Zazněly například Prší, Wahoo, Cassiniho dělení nebo Tak se neboj a již od začátku bylo patrné, že chemie mezi muzikanty stále funguje, že si všichni tři hraní užívají a že nás čeká příval energie a intenzivní čistá hudební krása a radost.  

Ale to byl opravdu jenom začátek. Když se na pódiu objevili oba producenti nového alba Petr Ostrouchov a Ondra Mikula (Aid Kid) doprovázeni Bárou Zmekovou, kapela v takto rozšířené sestavě spustila singl Za vodou a tím otevřela druhou část setu věnovanou pávě novinkovému albu. Rozšířené nástrojové obsazení, elektronické zvuky a ženský vokál Báry Zmekové tu přesnou a hravou rytmiku Pavla Koudelky, hypnotizující linky a jemné riffy Ostřanského kytary a Václavkovu tu basu, tu kytaru, a hlavně jeho charizmatický hlas, tedy ten jejich charakteristický zvuk, jejich specifickou hudební poetiku a jejich šamanské aranžérské postupy, přenesly do současnosti a onu shora zmíněnou krásu a radost rozvinuly do netušených šíří a výší.

To, co funguje na novém albu, fungovalo skvěle i naživo. S krátkým intermezzem věnovaným samotnému křtu alba, kterého se ujali Petr Ostrouchov, textař Karel David, a hudební skladatel Petr Hromádka, kapela zahrála, až na jednu výjimku, všechny songy nového alba, aby základní část koncertu zakončila opět několika staršími písněmi.

Poté co kapela opustila pódium, nenechala se publikem dlouho přemlouvat k přídavku, který otevřela tou poslední ještě nezahranou písní z nového alba, tedy Are You Human? A její zařazení až do přídavku se ukázalo jako velmi dobrá dramaturgická volba, protože ač se jedná o nejelektroničtější a nejtanečnější položku celého alba, tak naživo měla nevětší sílu a vystřelila mě z bot.

Kapela Dunaj včerejším koncertem prokázala, že má posluchačům stále co nabídnout, že neztratila nic ze své někdejší invence ani hravosti a že její současný zvuk skvěle funguje i naživo. Byl to opravdu velkolepý koncert, který byl zářným příkladem toho, že když ta kvalita je v muzice, není třeba opulentních světelných show ani projekcí, aby si posluchači koncert užili. A publikum si celý koncert opravdu užívalo, a i písně z nového alba, které vyšlo vlastně teprve nedávno, řada návštěvníků zpívala.

Vy, kteří jste včerejší křest na Flédě nestihli, neváhejte zajít na ten, který se bude konat 22.11. v Národním domě v Ústí na Labem nebo ten 13.12. v Praze v Paláci Akropolis. Stojí to za to a kdo ví, zda ještě někdy bude možné si Dunaj užít v této rozšířené sestavě.

Dunaj, křest alba Za Vodou
14. listopad 2022
Fléda, Brno
Hodnocení 90 %