Obrázek k článku Natruc pozérům! Legendární Tool fascinují na deskách, pódiích i v běžném životě
| Jarda Konáš | Foto: Travis Shinn

Natruc pozérům! Legendární Tool fascinují na deskách, pódiích i v běžném životě

V hudbě a médiích věnujících se umění obecně se zbytečně nadužívají obraty jako legendární nebo kultovní. Najdeme ale pár kapel, kde to můžeme použít bez obav. A Tool patří mezi ně. 23. května vystoupí v v O2 areně v Praze.

Bez přehánění, slyšet Tool stojí za to, i když jinak metal (alt-metal, progrock a další žánry) neposloucháte. Asi jako stojí za to vidět Star Trek, i když jinak sci-fi nemusíte. Jejich hudba zkrátka žije svým životem, kapela vytvořila dílo, jehož kvality lze docenit i bez hlubšího vhledu do žánru. Stejně tak nemusíte mít vůbec rádi tvrdé kytary a stejně vás Tool budou bavit. Minimálně svým příběhem.

Kapela se dala dohromady na začátku devadesátých let a tehdy nikdo netušil, jaký fenomén to bude. Vlastně vznikla trochu natruc a bez touhy stát se hvězdami. Frontman Maynard James Keenan se ani neviděl jako rocker, po službě v armádě se dobře uchytil jako designér zverimexů. Což zní možná divně, ale svou práci miloval a k hudbě se dostal spíš ze vzteku. Když se přestěhoval do Los Angeles, skamarádil se s pár tamními hudebníky včetně Toma Morella, který později založil Rage Against The Machine. Keenanovi se ale tehdy scéna v LA zdála být plná pozérů, které nemohl vystát. Jeho kamarádi zase nemohli vystát to remcání, tak Maynarda vyhecovali, ať sám ukáže, co v něm je. Tak se zrodili Tool. Debutové EP 72826 Tool vydali na kazetě v počtu 1500 kopií, Jak Keenan vzpomínal ve své autobiografii z roku 2016: „Ta frustrace (z pozérů v LA) byla rozhodně impulzem. Měl jsem kámoše v Bostonu, dařilo se mi navrhovat zverimexy, věřil jsem, že tohle je má správná cesta.“ Nakonec ta cesta vedla úplně jinudy, z Tool se stala senzace a Keenan všem pozérům ukázal, že se to fakt dá dělat jinak.

Klip ke Stinkfist získal nominaci na Grammy

Keenan je vůbec fascinující postava, bez které by kapela nejspíš nemohla existovat. Chlapík plný nápadů, který se energicky realizuje i v řadě jiných projektů. Zpíval v superkapele A Perfect Circle, dal dohromady respektované Puscifer nebo si naopak dělal srandu ze scény v kapele Green Jellö, kde se potkal s Lesem Claypoolem z Primus.

O všech možných odkazech, narážkách a sofistikovaných postupech v tvorbě Tool byly napsány stohy papíru, od Fibonacciho posloupnosti v Lateralus po Keenanovo vypsání se z traumatu s nemocnou matkou v 10,000 Days. Fanoušci se ale nebaví jen rozborem tvorby, Tool jim předhazují témata k diskuzi i mimo hudbu. Slavné jsou jejich aprílové žertíky na hranici temnoty, například když informovali o havárii tourbusu nebo o konci práci na desce, protože se Keenan obrátil k Ježíši.

Zkrátka, rozborem Tool byste mohli strávit u piva nejeden večer. Jednu věc ale bezpochyby ocení i ti, které jinak tato muzika úplně míjí. Režii většiny klipů si vzal na starosti kytarista Adam Jones. Ne náhodou, má totiž zkušenosti z Hollywoodu, kde se roky živil speciálními efekty. Pracoval na filmech Muži v černém, Jurský park, Krotitelé duchů 2 nebo Terminátor 2. Až se budete příště na slavný akční film dívat, ve scéně, kde Robert Patrick v roli T-1000 s rozstřílenou hrudí běží za prchajícím Arnoldem Schwarzeneggerem bránícím Johna Connora, můžete ukázat prstem na televizi a říct: „Vidíš ty kulky v hrudi? Ty dělal kytarista Tool!“

Soutěž

Tool vystoupí v O2 areně 23. 5. Pro pět z vás máme po dvou vstupenkách. Napište nám na soutez@headliner.cz. jak se jmenuje dosud poslední studiové album kapely a jakou písničku Tool byste chtěli slyšet naživo a proč právě ji. Uzávěrka soutěže je v pátek 20. 5. ve 12:00. Výherce vybereme ze správných a nejoriginálnějších odpovědí.