Obrázek k článku Legenda Pat Metheny v Praze představí jazzové talenty
| Šárka Hellerová | Foto: Jimmy Katz

Legenda Pat Metheny v Praze představí jazzové talenty

Ověřené kvality legendárního amerického kytaristy Pata Methenyho a zároveň jiskřičky nových inspirací v podobě nadcházejících jazzových hvězd nabídne v pátek 29. dubna koncert v pražském divadle Hybernia.

V projektu Side-Eye dává Metheny příležitost mladším spoluhráčům nejen proto, aby na ně upozornil. Nastupující jazzové hvězdy zároveň inspirují k brilantním výkonům jeho samotného. V Praze budou jeho mistrovskou hru doplňovat klávesista Chris Fishman a bubeník Joe Dyson.

„Chtěl jsem vytvořit platformu pro rotující obsazení hudebníků z mladších generací, kteří mě zaujali. Sám jsem se v době svých začátků v Kansas City rozvíjel díky starším muzikantům, kteří mě najímali. Díky jejich zkušenostem a požadavkům, které na mě kladla jejich hudba,“ objasnil sedmašedesátiletý Metheny pohnutky k založení proměnlivého tria, se kterým se v dubnu vrátí i do Prahy.

Pat Metheny vysvětluje, jak vznikl projekt Side-Eye

Že patří vybraní mladí spoluhráči ke špičkám svého oboru zaručují požadavky hudby a vytříbený vkus držitele dvacítky cen Grammy a jednoho z nejvlivnějších žijících jazzových kytaristů. Projekt své kvality promítnul už do loňského koncertního alba Side-Eye NYC (V1.IV), na kterém hrál na klávesové nástroje (včetně basového rejstříku varhan) James Francies a bubnoval Marcus Gilmore. Nicméně Side-Eye je projekt fluidní a spoluhráči se v něm střídají, do České republiky dorazí zase jiná zajímavá sestava.

Za klávesové nástroje usedne pětadvacetiletý Chris Fishman z Los Angeles. Bezesporu patřil k zázračným dětem. Ve čtyřech se začal učit zároveň na klavír a bicí a jako sedmiletý už vystupoval s lokálními jihokalifornskými kapelami. Později absolvoval Los Angeles County High School For The Arts a Manhattan School Of Music. Cestu za celosvětovým věhlasem nastoupil jako spoluhráč nejznámějších hudebníků mladé, experimentující a rebelující scény Los Angeles, spojující jazz s hip hopem a elektronikou. To, když ho pánové Thundercat a Flying Lotus přizvali k natáčení soundtracku animovaného seriálu Yasuke, který uvedl v roce 2021 Netflix. Má za sebou spolupráci s Cincinati Symphony Orchestra i podíl na tvorbě novátorských zvukových knihoven pro Moog Music. Zkrátka, jako ryba ve vodě se pohybuje jak v mořích akustických, tak elektrických.

Joe Dysonovi z New Orleans je dnes třicet dva let, na bicí nástroje začal hrát už v dětství při bohoslužbách v kostele. Formální hudební vzdělání absolvoval na New Orleans Center For Creative Arts, poté získal prezidentské stipendium na Berklee College Of Music. Především však jako sideman koncertoval na pěti kontinentech a prokázal svůj um na třicítce alb. Účinkoval i na deskách takových hvězd jako Dr. Lonnie Smith, Nicolas Payton nebo Christian Scott a Tunde Adjuah.