Obrázek k článku Konec sladkých malých lží. Zemřela Christine McVie z Fleetwood Mac
| Honza Vedral | Foto: Profimedia

Konec sladkých malých lží. Zemřela Christine McVie z Fleetwood Mac

Britská zpěvačka, skladatelka a klávesistka podlehla krátké nemoci. Bylo jí 79 let. Je autorkou i interpretkou řady hitů Fleetwood Mac, se kterými v roce 1998 vstoupila do Rokenrolové síně slávy. Od britské hudební akademie získala Brit Award za celoživotní přínos hudbě.

Rodačka z britského Lancanshiru nejprve proslula na ostrovech se svou kapelou Chicken Shack. Už v roce 1969 ji časopis Melody Maker vyhlásil nejlepší zpěvačkou roku. Tehdy už byl jejím manželem baskytarista John McVie, který s bubeníkem Mickem Fleetwoodem založil kapelu Fleetwood Mac. K těm se McVie přidala krátce po té, co vydala své vlastní sólové album coby Christine Perfect.

Nevídaná kombinace skvělých muzikantů záhy začala produkovat písně, které znějí z hitparád dodnes. Podepsal se na tom přesun do Ameriky a angažování dalších talentů své doby. S příchodem Lindseyho Buckinghama a Stevie Nicks začala nejslavnější éra Fleetwood Mac. Christine McVie se už tehdy podílela na velkých hitech jako Over My Head nebo Say You Love Me. 

Opravdu velký třesk ale přišel s albem Rumours. Kapela se tehdy rozhodla svou jedenáctou desku pojmout jako velkou popovou nahrávku. Bylo to zřejmé z aranží i instrumentálního pojetí, pro které bylo typické chytré využití hammondek a fender rhodes piana i popová rytmika. Ale ze všeho nejvíc v textech a onom zvláštním pnutí na hranici šílenství, které mezi členy kapely v době vzniku nahrávky panovalo. Nešlo jen o intenzivní experimentování s drogami, které odpovídalo hipísácké éře a svobodomyslnosti. Christine McVie měla tou dobou milostnou aféru s osvětlovačem kapely a rozchodem si procházeli i Buckingham se Stevie Nicks. Zatímco Buckingham svou náladu otisknul v bolestnínském hitu Go Your Own Way, Christine McVie přispěla úspěšnou, optimisticky laděnou písní Don’t Stop.

A tak, na troskách vztahů, které nešlo utnout úplně, se zrodil jeden z největších fenoménů populární hudby. Rumours získalo Grammy jako album roku a stalo jednou z historicky nejprodávanějších desek všech dob, k níž se dodnes s úctou odkazuje britská i americká hudební scéna. 

John McVie a Christine McVie nakonec profesně ustáli rozvod a zůstali spolu v kapele. Mezi hity, které Christine pro kapelu v dalších letech napsala, patřil i singl Little Lies. Slavnou píseň, ve které zpívá o „malých sladkých lžích“, už složila se svým druhým manželem, portugalským klávesákem Eddy Quintelou. Právě to s jakou nenuceností a samozřejmostí dokázala do songů vepsat emoce a silné melodie, bylo pro rukopis Christine McVie typické a podepsalo se na úspěchu jejích písní i chemii celé kapely. 

Její poslední album vyšlo v roce 2017, natočila ho společně s někdejším parťákem Lindsey Buckinghamam. Nahrávání se účastnili všichni někdejší členové Fleetwood Mac s výjimkou Stevie Nicks. Letos pod jménem McVie v nové verzi vyše singl Songbird ze stejnojmenného alba. Jde o orchestrální předělávku klasického songu Fleetwood Mac, kterou doprovodilo emotivní lyric video.