Obrázek k článku Komik Jack Black a jeho králové ro(c)ku Tenacious D poprvé zahrají v Česku
| Jarda Konáš | Profimedia

Komik Jack Black a jeho králové ro(c)ku Tenacious D poprvé zahrají v Česku

Americká komediální dvojice Jack Black a Kyle Gass chystají evropské turné, během kterého se 4. června 2023 zastaví v pražském Foru Karlín.

Tenacious D in The Pick of Destiny je film, který pobavil snad každého rockera. Už kvůli Dave Grohlovi v roli pána pekel. Do české distribuce šel snímek pod názvem Králové ro(c)ku, čímž se sice z názvu ztratili ti Tenacious D, ale stejně si dvojici rockových nadšenců zapamatoval kdekdo. Je trochu škoda, že k nám z jejich aktivit neprosáklo víc, Tenacious D tvoří už čtvrt století a mají na kontě seriály, knihu i vlákninové tyčinky. Dobrá zpráva ovšem je, že se české publikum konečně dočká jejich prvního koncertu. Tenacious D totiž vystoupí 4. června příštího roku ve Foru Karlín.

Není pochyb, že slavnějším z dvojice komiků a herců je Jack Black, jeho parťák Kyle Gass byl ale ten, kdo ho dostal k muzice. Potkali se v polovině osmdesátek v divadelním spolku The Actors Gang, kde, jak slavný herec v několika rozhovorech vzpomínal, byl Gass nejmuzikálnějším členem a Black mu na divadelních zájezdech mohl akorát tak závidět, jak s kytarou baví diváky na pódiu i kolegy v šatně. Gass ale záhy Blacka na kytaru naučil, začali skládat první skladby a základ Tenacious D byl na světě.

Ačkoliv je jejich hudba označována jako comedy rock, oba herci otevřeně přiznávají lásku ke klasickému rocku a metalu. Občas složí i nějakou seriózně míněnou skladbu, byť si z ní pak v rozhovorech dělají legraci. A po vzoru rockových hvězd se otevřeně angažují ve společenských otázkách. Podpořili legalizaci marihuany i několik demokratických kandidátů v prezidentských volbách.

Jacka Blacka tuzemské publikum uvidí poprvé, Kyle Gasse už si ale mohlo poslechnout před pěti lety, kdy se svou kapelou Kyle Gass Band vystoupil v Rock Café.