Obrázek k článku Jazzová hvězda i kočka z pohádky. Diana Krall oslňuje již tři desetiletí
| Jarda Konáš | Foto: Mary McCartney

Jazzová hvězda i kočka z pohádky. Diana Krall oslňuje již tři desetiletí

Tak jako každý žánr „pro náročnější posluchače“ má i jazz své hvězdy, které dokáží hudbu dostat k širšímu publiku. Diana Krall tak činí už třicet let a pořád umí okouzlit po pár taktech.

Když v roce 1992 natáčela svou první desku Stepping Out, tehdy kanadská zpěvačka a pianistka nejspíš ještě netušila, že se stane jednou z největších jazzových hvězd své generace. Dnes má na kontě patnáct studiovek, tři Grammy a její jméno i nezaměnitelný kontraalt slyšeli s největší pravděpodobností i ti, kteří o jazz jinak nejeví žádný zájem. Může za to kombinace jak jejího nezpochybnitelného talentu, tak komerčního úspěchu a zájmu ze strany světových hvězd nejen jazzu, ale i popmusic.

Diana Krall spolupracovala s Paulem McCartneym, Barbrou Streisand, Céline Dion, opakovaně nahrávala s Tony Bennettem a objevila se i na poslední desce Raye Charlese Genius Loves Company, která vyšla až po jeho smrti. Takový seznam hostovaček by jí mohl závidět kdejaký kolega!

Nebylo by ale fér tvrdit, že jí k pozornosti pomohli druzí, naopak. Krall se svými nahrávkami dokázala překročit hranice jazzové scény. Zejména alba z počátku tisíciletí The Look of Love a The Girl in the Other Room za sebou v žebříčcích prodejnosti nechávala i kdejaké hvězdy hitparád, a to nejen v anglofonních zemích, ale třeba i ve Francii, Portugalsku nebo Polsku.

Že byla zajímavá pro širší, než jazzové publikum potvrzuje i několik filmových a televizních rolí, a to včetně zahrání si sama sebe v Melrose Place nebo animovaného seriálu Pete the Cat, kde se svým manželem Elvisem Costello nadabovali postavy rodičů hlavního hrdiny. Mimochodem, pro hudební fajnšmekry je sledování této pohádky jedinečným zážitkem, protože se dabingu chopili i Dave Matthews, Jason Mraz nebo KT Tunstall. 

Diana Krall se 19. května 2023 vrátí do Brna jako jedna z hvězd festivalu JazzFestBrno, mezi dalšími umělci byli zatím oznámeni například John Scofield nebo Dave Holland Trio. 20. května Krall vystoupí v Praze v Kongresovém centru.