Obrázek k článku Když Imagine Dragons propagují smrt a utrpení
| Jarda Konáš | Foto: From Software

Když Imagine Dragons propagují smrt a utrpení

Zašli Imagine Dragons ve své schopnosti prodat se kamkoli příliš daleko? Ochota propagovat hru Elden Ring může řadu fanoušků zmást i otrávit.

Imagine Dragons jsou kapela, která dělá příjemný pop plný motivace, povzbuzení a milých pocitů. Chtějí, abyste se po poslechu jejich písniček cítili dobře, abyste z koncertů odcházeli s úsměvem od ucha k uchu. Do svých fanoušků ten optimismus a veselou náladu skutečně umí dostat, tak proč ne.

Elden Ring je hra, která chce, abyste trpěli. Je příšerně těžká, s hráčem se nemaže. Neodpustí vám jedinou chybu, budete umírat a umírat tak dlouho, dokud se to buď nenaučíte, nebo to nesmažete z disku. Hrát Elden Ring je jako běžet bosí nekonečnou chodbou posypanou kostičkami z Lega. Ano, ta hra nabízí i dobrý pocit. Dokonce výborný, fantastický pocit, protože když ji dohrajete, víte, že jste překonali jednu z nejtěžších her současnosti. Ale tomu předchází desítky, v některých případech i stovky hodin nadávání, klení, umírání, marných útoků a do zblbnutí nahrávaných uložených pozic, protože jste máchli mečem o půl vteřiny dřív, soupeř útok vykryl a pak vás jednou ranou propíchl. Opět. Po osmapadesáté.

Draků si ve hře užijete ažaž.

Fakt, že ze všech aktuálních videoher Imagine Dragons na svých koncertech propagují zrovna Elden Ring, mě nesmírně zaujal. Je to kvalitní a respektovaná hra, vývojářské studio From Software se těší mezi hráči až náboženské úctě. Ale je to hra pro hardcore hráče, úzkou a specifickou skupinu s hroší kůží a nesmírnou trpělivostí. 

Imagine Dragons jedou naproti tomu čistý mainstream, snaží se dělat muziku přístupnou naprosto každému, od malých dětí po jejich babičky. Co do obsahu i cílovky mají daleko blíž ke hrám typu The Sims nebo Minecraft. 

Reklamní spoty promítané na obřích obrazovkách před pražským koncertem Imagine Dragons jsem při čekání na začátek show moc nevnímal. Klasické otravné spoty, co vám vyskakují na YouTube před klipy: hadry, zmrzlina, … a najednou Elden Ring. Okamžitě mě ten kontrast zaujal a nahlas jsem se rozesmál při představě, že maminka sedící s asi osmiletým klukem o řadu níž teď tu reklamu uvidí a zítra synkovi hru koupí. Myslím, že se oba budou hodně divit. 

Na tom koncertě byla hromada dětí, ale to je v pořádku. Psal jsem to už v reportáži, že rodiče dnes nemají moc na výběr, když chtějí vyrazit na koncert globální hvězdy, který by si užila celá rodina. Takže zaplať pánbůh aspoň za ty Imagine Dragons. Ale Elden Ring je hra plná krve, násilí a děsu. Dostala kvůli tomu rating od sedmnácti let výš a s tím, co se Imagine Dragons snaží ve své hudbě sdělit a předat, nemá společného vůbec, ale opravdu vůbec nic. Kromě toho, že jsou tam draci.

Dalo by se to vysvětlit tím, že šlo o součást reklamního bloku regionálního inzerenta. Elden Ring vyšla na konci února, ale marketingovou kampaň měla obří a doteď sem tam na nějakou reklamu narazím. Jenže to nakonec s regionální inzercí nemá nic společného, podle debat fanoušků na internetu pouští Imagine Dragons spot propagující Elden Ring na všech zastávkách současného turné. 

Podobných kompilací hloupých i vtipných smrtí ve hře Elden Ring najdete na YouTube desítky.

Takže to pojďme říct natvrdo, Imagine Dragons jsou kapela, která se neštítí komerce a ochotně se prodá téměř do čehokoli. Kvůli tomu spolupráce na propagaci depresivní hry pro dospělé vlastně nemusí nikoho překvapit. Tedy kromě nic netušících fanoušků, kteří o hře uslyší na koncertě poprvé a pak se budou nepříjemně divit. 

Na druhou stranu, ono by tu nakonec jedno prolnutí s cílovkou skutečně bylo. Na koncertě Imagine Dragons jsem si všiml vysokého počtu maminek s dětmi. Vyrazily si na koncert, zatímco tátové si někde udělali grilovačku nebo mastili karty a užili si večer bez rodiny. Přesně pro ty je Elden Ring jako dělaná. Zatímco zbytek rodiny šel za kulturou, oni můžou konečně doma rozbíjet ovladače a nadávat jako dlaždiči, protože to zkrátka k hraní her od společnosti From Software patří. Ale o tom v tom spotu, co Imagine Dragons teď na turné promítají vyprodaným halám, opravdu nejde.