Obrázek k článku Kato krade lidem oči. Zásadní refrén rezonuje i po 20 letech s Prago Union
| Honza Vedral | Foto: Marek Musil

Kato krade lidem oči. Zásadní refrén rezonuje i po 20 letech s Prago Union

V novém klipu z alba Made in Strašnice se Kato vrací ke skladbě Dokonalej zločin, kterou napsal v roce 1997 na album projektu Rigor Mortiz. Zároveň oznamuje oslavy dvaceti let Prago Union.

„Kdyby ses mě zeptal na verš, na který jsem nejvíc hrdej za celou dobu, co dělám rap, byl by to právě refrén z téhle písničky. Když jsem ji dělal, bylo mi šestnáct. Zajímalo mě, jak bude znít, když jí udělám dneska,“ vysvětluje, proč se rozhodnul na nové téma podívat dnešní perspektivou. 

„Dokonalej zločin, ukrást lidem oči, donutit je vidět, vidět slunce v noci,“ rapuje ve skladbě, k níž natočil videoklip Jan Kellner. „Pamatuju si úplně přesně, kdy mě to napadlo. Ale nijak zvláštní to asi nebylo. Tehdy jsem odemykal dveře od baráku, když jsem se vracel domů. I vizuálně si přesně pamatuju tu situaci, jak to bylo. Ale jinak byla většina Rigor Mortiz taková psychóza,“ vzpomíná Kato. „Písničky tehdy vznikaly… ani nevím pořádně jak. Ale tahle se mi už tehdy vryla do paměti, jako bych tušil, že s tímhle tématem asi nejsem úplně skončenej.“

Jeho aktuální projekt Prago Union byl za desku Made In Strašnice nominovaný Ceny Anděl. Letos chystá k vydání nové album nazvané Přijdu hned a také oslavy dvaceti let na scéně. K těm by měla vyjít digitální kompilace dvacítky dosud nevydaných tracků. Chystá se také speciální podzimní narozeninové turné.