Obrázek k článku Metallica a trable s dospíváním. James Hetfield vysvětlil název nového alba
| Liv Boková | Foto: Tim Saccenti

Metallica a trable s dospíváním. James Hetfield vysvětlil název nového alba

Metallica v pondělí 28. listopadu překvapila oznámením nové desky 72 Seasons, která vyjde v dubnu, a rovnou přidala zabijácký první singl Lux Æterna. Frontman James Hetfield vysvětlil, co název dlouho očekávané albové novinky znamená. Bubeník Lars Ulrich přidal podrobnosti k turné, které potrvá dva roky.

Nástupce nahrávky Hardwired… To Self-Destruct z roku 2016 se dočkáme konkrétně 14. dubna příštího roku. A jak tedy kapela došla k jeho názvu?

Jak píše na webu časopis Kerrang, je v tom jednoduchá matematika. „72 roční období,“ řekl James Hetfield. „Je to o prvních osmnácti letech našeho života formujících naše pravé nebo falešné já. Osmnáct krát čtyři roční období. Koncept je o tom, že nám rodiče řekli ´kdo jsme´. O možném zaškatulkování naší osobnosti.“

„Myslím, že nejzajímavější na tom všem je neustálé studium těchto základních přesvědčení a toho, jak ovlivňují naše současné vnímání světa. Velká část našich zkušeností v dospělosti je opakováním nebo reakcí na zážitky z dětství. Buď zůstaneme vězni našeho dětství, nebo se můžeme z těchto omezení, která si neseme životem, vymanit,“ vysvětlil dále frontman Metalliky.

Jako vůbec první zmínil nové album bubeník Lars Ulrich, když byl hostem ranní show legendárního Howarda Sterna na americké rádiové stanici Sirius XM. „Na novém albu jsme pracovali zhruba uplynulý rok, rok a půl, je to naše covid-lockdown deska. Tentokrát jsme vůbec poprvé v naší kariéře o nahrávání nikde nemluvili. Žádné: ´Hej, děláme na nové desce. Hádejte, co se chystá.´, odpočty a podobné nesmysly/sračky. Mlčeli jsme o tom a dnes ráno chci sdílet nový song, říct světu o novém albu Metalliky. Máme nový song, video, turné,“ oznámil Ulrich.

Dodal, že nové album vyjde příští rok v dubnu a kapela s ním vyrazí na M72 světové turné, které potrvá dva roky. Všechny termíny na roky 2023 a 2024 jsou potvrzené. V každém městě Metallica odehraje dva koncerty za sebou ve dvou po sobě následujících dnech s odlišným setlistem. Jedna vstupenka bude opravňovat ke vstupu na obě show, páteční a sobotní, a fanouškům tak zajistí „neopakovatelný víkend“.

Zastávka v České republice zatím oznámená není.

Jako předkapely se v Evropě představí například dánští Volbeat, britští Architects či americké formace Five Finger Death Punch a Mammoth WVH.

Ulrich také Sternovi bez zbytečných řečí kolem objasnil název prvního singlu z nové desky. „Lux Æterna znamená věčné světlo.“