Obrázek k článku Ivan Mládek prorazil mezi rappery. Jeho osmdesátiny pohnuly hitparádou
| boi | Foto: Ondřej Pýcha, Supraphon

Ivan Mládek prorazil mezi rappery. Jeho osmdesátiny pohnuly hitparádou

Rekapitulační album Banjo Bandu Ivana Mládka nazvané Dobrý den! & Nashledanou! (& bonusy) startuje na páté příčce albového žebříčku IFPI.

Ivan Mládek, který minulý týden oslavil osmdesátiny, je tak jediným umělcem, který v hitparádě nejúspěšnějších alb narušuje hegemonii českého rapu. Viktor Sheen je nadále na čele žebříčku s albem Příběhy a sny. Na třetím a čtvrtém místě jsou také jeho alba Černobílej svět a Barvy. Druhé místo stabilně opanoval Smack s albem Chimera Pt. 3.

Dvojalbum Dobrý den! & Nashledanou! (& bonusy) vyšlo u Supraphonu k oslavám Mládkových osmdesátin. Obsahuje 54 nahrávek Banjo Bandu z let 1976 a 1977, které patří do zlatého fondu české populární hudby. Jde o reedici prvních dvou Mládkových alb, doplněnou o dvacítku bonusů. 

Sám Mládek přitom žádné nové skladby už řadu let nepíše. „Písně s úmyslem je někde nahrát jsem přestal vyrábět někdy v polovině osmdesátých let, pak mě to přestalo bavit. Dost dalších písniček jsem nasekal po roce 1994, když jsem začal natáčet zábavné pořady pro TV Nova. Musel jsem. Moje povinnost jako autora scénářů tkvěla nejen v psaní všech klipů, scének, dialogů a monologů, ale také v skládání doprovodných písniček. Většinou to byly jednorázovky a smysl dávaly jen ve spojení s televizním obrazem. Málokterá se ukázala být samonosná a dala by se zařadit  na nějaký ten audio nosič,“ řekl Ivan Mládek v rozhovoru s Josefem Vlčkem. „Dodneška si ale občas jen tak pro zábavu udělám český text na nově objevený americký jazzový evergreen, který se mi líbí a který dosud ještě nikdo neotextoval.“

Výběr hitů Ivana Mládka je zároveň jedinou novinkou, která v českém albovém top ten minulý týden zabodovala. Tak schválně, jak dlouho v konkurenci rapu vydrží. 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Headliner (@headliner_cz)