Obrázek k článku Hobitín: Kanye, něco si přečti! Žvásty slavného rappera mají překvapivé vysvětlení
| Jarda Konáš | Foto: Sarah Friedman, Universal

Hobitín: Kanye, něco si přečti! Žvásty slavného rappera mají překvapivé vysvětlení

„Zase něco někde plácnul,“ můžeme vždycky mávnout rukama nad vyjádřeními Kanye Westa. Jenže tentokrát tenhle možná geniální rapper, ale rozhodně tlučhuba zarazil i mě.

Stalo se to v půlce září, kdy v rozhovoru pro podcast Alo Mind Full Kanye prohlásil, že nikdy nečetl žádnou knihu. „Čtení je pro mě jako růžičková kapusta,“ přirovnal rapper knihy k tuze nepopulární zelenině. „Ale povídat si, to je pro mě jako dát si u Giorgia Baldiho kukuřičné ravioli.“ Přirovnání dává smysl až v momentě, kdy si vygooglíme, že Baldiho luxusní restaurace v kalifornské Santa Monice patří mezi oblíbené podniky celebrit. Aha, jasně, Kanye.

Aby posluchače utvrdil ve svém přesvědčení, že čtení je zbytečné, uvedl Kanye příklad Mika Howea, vynálezce, konstruktéra a spolumajitele společnosti Howe & Howe Technologies vyrábějící vojenskou techniku. „Když mu píše i jeho vlastní máma, přečte si jenom první a poslední větu. Tenhle chlap se svým bráchou vynalezli nejrychlejší obrněné vozidlo světa. Bylo v G. I. Joe, dostali armádní kontrakt, tenhle chlapík je totální vynálezce, spolupracuje s největšími mozky a vytváří, fakt vytváří, ne že o nich sní, nové technologie. A čte jenom první a poslední věty. Mám to stejně.“

Můžeme spekulovat o tom, jak moc je Kanye mimo, když ohledně čtení argumentuje zeleninou a konstruktérem vojenské techniky. Dost možná ho jeho ego vyneslo na oběžnou dráhu racionálního uvažování, na které se přestává držet a každou chvíli odletí do volného kosmu. Platí to i pro jeho další úvahu ve zmíněném rozhovoru, že umět správně gramatiku je zbytečné. Kanye má prý pocit, že když se dorozumí v pohodě tak, jak mu zobák narostl, vyžadovat po něm správnou angličtinu je jako chtít po střízlivém řidiči, aby dejchnul a prošel se po čáře s prstem na nose.

Budiž. Ale pozor, Kanye tohle všechno prohlásil v tom samém týdnu, kdy otevřel svou soukromou školu Donda Academy. Ta má za cíl vychovávat „novou generaci lídrů“ a na škole se učí samozřejmě jak jazyky a gramatika, tak umění, a tedy i literatura. Buď tu tedy máme majitele školy, který opovrhuje tím, co se na jeho vlastní škole učí, nebo Kanye hraje dvě role. V soukromí svědomitého podnikatele, jemuž záleží na budoucnosti našich dětí, a současně je na veřejnosti za křupana.

Samozřejmě platí, že Kanye je Kanye, a ať si svůj veřejný obraz i podnikání dělá, jak chce. Ale v momentě, kdy postava sledovaná miliony lidí (a dětí) vystupuje negativně proti něčemu tak krásnému a pro ducha vznešenému, jako je čtení, je dobré se ozvat a říct, že v tomhle nás tenhle frajírek fakt poučovat nebude.