Obrázek k článku Glosa: Eva Burešová s Přemkem Forejtem a Dymytry aspirují na slátaninu roku
| Jarda Konáš | Foto: Profimedia

Glosa: Eva Burešová s Přemkem Forejtem a Dymytry aspirují na slátaninu roku

Existuje zvláštní sorta singlů a na ně navázaných videoklipů, kde se evidentně nešetřilo na rozpočtu, všichni zúčastnění věřili svému dílu a s ambicemi jako bájný Šemík vyskočili světu vstříc, aby se pak při dopadu (rozuměj vydání klipu) vysekali jak opilý žokej za Taxisovým příkopem.

Žena z oceli je přesně ten případ. Výprava klipu několikanásobně překonává běžné tuzemské standardy, je znát, že tady se netroškařilo a tvůrci chtěli udělat dojem. Máme tu ohně a bojové scény ve středověkých kostýmech, máme tu trikově vylepšené záběry na pevnost i jakousi magickou lesní tůňku, dramatičnost i vážnost podtrhovaná opakovanými záběry na ženu v okovech…

Jenže to nerežíroval ani zaběhnutý autor pohádek ani fantasy seriálů, ale Václav Noid Bárta, takže z toho vylezla čtyřminutová slátanina, která drží jakž takž dohromady jen díky ohranému příběhu o unesené princezně a jejím zachránci. Úplně vidím, jak na začátku produkce seděli společně u stolu a házeli jeden přes druhého nápady: „Svícny, ty tam dáme. Řetězy taky. Palcáty! Meče! Koně! Vodopád! To bude vypadat hustě!“ Nevypadá to hustě, všechno nasalátované do čtyř minut působí akorát jako svépomocí natočené propagační video skupiny historického šermu z Jevíčka.

Zpívající kuchař Přemek Forejt vypadá, že se do klipu propadl z úplně jiného světa a podle výrazu sám tuší, že knedlíky mu jdou líp než zpěv. Slipknot z Wishe Dymytry tady mají ten nejzbytečnější feat vůbec, protože Protheovi není rozumět ani slovo a tyhle kytary si mohl Noid nahrát ve studiu klidně sám. Mizérii výsledku korunuje přitroublý text postavený na rýmování jako „ozbrojená / odzbrojená“ a „odráží / naráží“. Zííív!

Lze naprosto pochopit, proč celý ten klip vznikl. Eva Burešová je populární tvář, Přemka Forejta zná taky půlka republiky a Dymytry patří mezi nejúspěšnější agrobigbítové kapely v Česku. Přičtěte Noidovu produkci a máte ukázkový příklad klipu, který je sice po hudební i vizuální stránce slabota, ale potenciál zhlédnutí má obří. A bulvár je taky nasycen, když si teď zadáte do vyhledávače Eva Burešová – Žena z oceli, vyjedou vám desítky článků o tom, jací jsou Eva s Přemkem v novém klipu ňuňánci. Takže na straně tvůrců a jejich fanoušků asi všichni spokojení (stačí se podívat do komentářů pod videem, lajky a srdíčka se jen hrnou), zbytek světa má další bizárek na pobavení uprostřed okurkové sezóny.

Eva Burešová není špatná zpěvačka a občas umí přijít se skutečně dobrými singly, například když s kapelou I.V.M. natočila singl Já tě znám v produkci Lukáše Chromka. Talent ovšem rozmělňuje v uondaných ploužáčcích a rozeskákané produkci, kdy není moc poznat, kam na hudební scéně míří a jestli vlastně není spokojená na titulních stranách časopisů Chvilka pro tebe a TV Magazín. Protože tam s vydáváním singlů jako Žena z oceli bohužel zůstane.

Mimochodem, co je to za ženu z oceli, když při prvním objetí odkládá meč a oba, ona i její rytíř Lví hříva, co na konci vykosí celý hrad, se nechají na paloučku přemoci bandou čtyř lapků?“