Obrázek k článku Soud po půl století. Steven Tyler z Aerosmith čelí obvinění ze znásilnění
| Šárka Hellerová | Foto: Gage Skidmore (Wikimedia Commons, CC BY 3.0)

Soud po půl století. Steven Tyler z Aerosmith čelí obvinění ze znásilnění

Nezletilé oběti sexuálního násilí se mohou nyní dle kalifornských zákonů obrátit na soud bez ohledu na promlčecí lhůtu těchto trestných činů. Využila toho i Julia Misley, dříve Holcomb, která měla se zpěvákem v polovině sedmdesátých let intimní vztah.

Žena, které bylo na začátku inkriminovaného období, v roce 1973, šestnáct let, obvinila Tylera ze sexuálního obtěžování a znásilnění i přinucení k potratu. V žalobě podané v Los Angeles, o které informoval časopis Rolling Stone, Julia Misley tvrdí, že Tyler přesvědčil její matku, aby mu dceru svěřila do opatrovnictví – následně s ním prý bydlela a navázala sexuální vztah, který trval tři roky.

V žalobě nezní Tylerovo jméno – zmiňován je jako obžalovaný Doe, což je fiktivní jméno, které je v Americe používáno, pokud není jméno osoby známo, nebo je úmyslně anonymizováno. Ovšem vzhledem k tomu, že žaloba cituje z Tylerových memoárů, není pochyb, o koho jde. Jeho vztah s Julií Holcomb byl veřejně znám, Rolling Stone se o ní v roce 1976 explicitně zmiňoval v profilu Aerosmith, vždy prý byla Tylerovi nablízku, on byl ovšem tehdy dvacet čtyři hodin denně oddán své kariéře. Zpěvák sám ve své knize píše, že si málem vzal za ženu teenagerku. A vysvětluje ono výše zmíněné svěření do péče – rodiče Julie si ho prý zamilovali a oficiálně mu ji svěřili do péče, aby ho nezatknuli, když ji vzal za hranice – a to on ji vzal – jela s kapelou na turné.

V prohlášení, které Julie Misley zveřejnila u příležitosti podání žaloby, se o ní píše jako o statečné přeživší a ona sama uvádí, že žalobu v šedesáti pěti letech podává poté, co se dozvěděla, že má díky nedávné změně zákonů novou příležitost podniknout právní kroky proti těm, kteří ji v mládí zneužívali.

„Chci odhalit průmysl, který chrání pachatele z řad celebrit, aby se průmysl, který mě zneužíval a dovolil, abych byla, stejně jako mnoho dalších naivních a zranitelných dětí a dospělých, roky zneužívána, očistil a nesl odpovědnost za své činy.“ Ve svém prohlášení, kde také zmiňuje, že k uzdravení jí pomohla křesťanská víra, Misley uvádí, že později Tyler její rodinu opět traumatizoval, když jejich příběh pro svou slávu a zisk vytáhl znovu na světlo světa.

V žalobě je uvedeno, že žalobkyně nebyla schopna odolat zpěvákově síle, slávě a značným finančním schopnostem a byla jím přinucená uvěřit, že jde o romantickou lásku. Zda šlo o rokenrolovou love story či zločin, vědí s jistotou jen zúčastnění a nyní to může posuzovat soud. Julie Holcomb má oproti jiným v podobné situaci výhodu, že její vztah s Tylerem byl do jisté míry veřejně zdokumentován, jak už bylo zmíněno, i jím samotným.  Mimochodem, Steven Tyler v roce 2015 založil dodnes aktivní nadaci Janie's Fund – jejím prostřednictví pomáhá zneužívaným dívkám. Bude proto zajímavé sledovat, jak tento soud dopadne, ať už pravda a právo stojí na straně kteréhokoliv z nich.

Skladba Janie's Got a Gun je o odplatě dívky zneužívané vlastním otcem