Obrázek k článku Glosa: Potvrzeno. Redzed se stal nejposlouchanějším českým umělcem ve světě
| Šárka Hellerová | foto: Jari Sheller

Glosa: Potvrzeno. Redzed se stal nejposlouchanějším českým umělcem ve světě

Hudební platforma Spotify spustila svou každoroční „wrapped“ kampaň a přihodila pár dat z celkových statistik streamů. Ty potvrzují, že za českými hranicemi z tuzemských interpretů aktuálně boduje nejvíc hustopečský rapper Redzed.

Kdo zná Redzeda z nahrávek či živých vystoupení, není třeba mu vysvětlovat, že neexistuje důvod, aby právě jeho hranice jakkoliv limitovaly. V první řadě ty hudební – i vám se může snadno na jeho koncertu stát, že ty své stávající rádi posunete – zadruhé ty státní, které můžou kvůli češtině brzdit například jeho kolegu Viktora Sheena, který je v roce 2022 nejposlouchanějším hudebním umělcem v Česku.

Už v březnu jsme v titulním rozhovoru Headlineru psali o tom, že Redzed je s více než 1,3 miliony posluchačů měsíčně světově nejposlouchanějším současným českým umělcem. Oficiální statistiky Spotify to teď potvrdily. Přitom se nedá říct, že by za Redzedem stála jiná významná síla než jeho hudba. Mám na mysli především silné promo, vydavatelskou stáj, cokoliv. Největší úspěch mají tracky, do kterých si zpěvy a rapy nahrál svépomocí na mobilní telefon. 

Až humorné bylo také úsilí, které kolegové Vladimír Sejk a Honza Vedral museli vynaložit, aby Redzeda přesvědčili k rozhovoru. Na festivalu Rock for People v roce 2021 je svým „vzezřením Kurta Cobaina, tónem hlasu Ozzyho Osbourna a rapovou dikcí připomínající Ghostmane“ okouzlil natolik, že zatoužili s ním promluvit. On jim však napoprvé, ještě ve festivalovém areálu, dal košem. Dojem tak zanechal jen a pouze svou show. Byl ovšem natolik silný, že vytrvali a po víc než půl roce to klaplo. A Redzed vyprávěl o všem od vyrůstání na Moravě, prvních kapelách, přes tvorbu prvních beatů pod vlivem dubstepu a Skrillexe po miliony poslechů z různých zemí světa. Finska, Ameriky, Ruska, Německa...

Zatím je tento úspěch převážně virtuální, většina jeho dosavadních koncertů proběhla v České republice. Pokud ale Redzed v budoucnu realizuje svá plánovaná turné po Německu a následně po dalších zemích, ve kterých už má nyní své fanoušky, jistě v publiku budou stát lidi ve stejném úžasu, jako já na Rock for People nejprve v roce 2021, kdy jsem ještě vůbec nechápala, co se děje, a poté v roce 2022, kde jsem si jeho koncert vychutnala od prvního tónu do konce jako jednu z největších jízd festivalu. Výsledek ve Spotify mu k tomu může pomoci. 

Gratulujeme, Zdeňku. Sledujeme tě s nadšením.