Obrázek k článku Glosa: Nick Cave na Metronome nekázal. Prožíval s lidmi svůj život
| Šárka Hellerová | Foto: Martin Šimral

Glosa: Nick Cave na Metronome nekázal. Prožíval s lidmi svůj život

Festival Metronome Prague začal idylickým, i když velmi parným dnem, který vyvrcholil nezapomenutelným koncertem Nicka Cavea and The Bad Seeds.

Konečně žijeme opět ve šťastné době, kdy můžeme slyšet i ty největší lásky a ikony světové hudební scény naživo. A tak se teď například stalo, že do Prahy opět zavítal Nick Cave a na pražském festivalu Metronome přes dvě hodiny hrál hudbu, jež zasáhla do mnoha životů. V publiku zněly vzpomínky a historky, které svědčily o tom, že mnoho lidí zde má s Cavem vztah delší než s leckým ze svých rodinných příslušníků či přátel. Plánovali jsme zveřejnit jejich výběr, protože některé opravdu stojí za to, ale co by si pak lidé povídali, až Nick Cave přijede znovu… I když je zřejmé, že s každým dalším více či méně blízkým setkáním budou vznikat historky nové, jež si budou vytvářet další generace. Například dcera pořadatele Davida Gaydečky, která si Caveovy melodie píská cestou do školky, včera poprvé zažila jeho koncert a jistě to pro ni byl nezapomenutelný zážitek.

Cave totiž dokonale ovládá ono kouzlo, díky němuž má živá hudba smysl. Vtáhnout tisíce lidí do teď a tady, nechat lidi, aby mu viseli na rtech a prožívali s ním emoce, které do písní zaklel. A že v případě Nicka Cavea jde o sakra velkou sílu. A to nejen v případě jeho mistrovského díla Ghosteen, alba z roku 2019, na kterém se vyrovnává se ztrátou syna Arthura. Vystoupení Nicka Cavea bylo oznámeno loni v květnu a od té doby jeho život zasáhla další osobní tragédie – zemřel i jeho syn Jethro – a tak se leckdo obával, že hudebník bude rušit koncerty. Nestalo se. Koncert se konal a Cave na něm ukázal vše, co perfektně ovládá, zároveň s novými písněmi, nejen z Ghosteen, ale i z Carnage, „lockdownového alba“, které natočil s Warrenem Ellisem, připomněl, že ani omylem nežije z nostalgie. Navíc ani písně, které napsal před mnoha lety neztratily nic na své síle a kráse.

Říká se, že Nic Cave z pódia káže. Ne že by moralizoval, ale jeho intenzivní projev směrem k lidem to vždy připomínal. Na Metronome to ale (na mě) působilo jinak. Jako by nehrál pro lidi, ale s nimi. Jako by si opravdu upřímně přál vše sdílet a společně znovu a znovu prožít. Z tohoto textu a absence detailů ohledně setlistu a nuancí pražského koncertu můžete snadno odhalit, že nejsem člověk, který by znal tvorbu Nicka Cavea příliš do hloubky. Jeho koncert jsem předtím viděla jen jednou a intenzivněji jsem poslouchala až právě alba Ghosteen a Carnage. Včerejší koncert každopádně prohloubil mou úctu k tomuhle osudem stíhanému Australanovi, který svůj život přetváří v hudbu a poezii.

Metronome Prague
24. červen 2022
Výstaviště Praha

Festival zahájila ukrajinská skupina GO_A. Zpěvačka mluvila o tom, že do nových písní se promítla bolest, kterou cítí kvůli válce ve své zemi

Mňága a žďorp potěší vždy. Stalo se tak i na festivalu Metronome Prague

Lenka Dusilová čarovala na ČT Fontana Stage