Obrázek k článku GLOSA: Inspirace budoucnosti či vyhozené miliony? Yemiho let k Měsíci zní jako sci-fi
| Jarda Konáš | Foto: dearMoon / Koláž: Šárka Hellerová

GLOSA: Inspirace budoucnosti či vyhozené miliony? Yemiho let k Měsíci zní jako sci-fi

Posádka projektu dearMoon je kompletní. K japonskému miliardáři Jusaku Maezawovi se přidá osm tvůrců a umělců včetně českého choreografa Yemiho A. D. a příští rok, pokud se nic nepokazí, poletí k Měsíci.

Zní to jako zápletka sci-fi povídky. Skupina umělců a tvůrčích osobností se pod patronátem nadšeneckého milionáře vydává na šestidenní let vesmírem, aby část cesty strávila obletem Měsíce a sbíráním inspirace pro další tvorbu.

Což, mimochodem, zní jako literární zápletka naprosto po právu, motiv bohatýra zvoucího rozmanité osobnosti na výlet, plavbu či své izolované panství se v knihách i na filmovém plátně objevuje poměrně často. Naposledy například v letošním seriálu Netflixu Kabinet kuriozit Guillerma Del Tora.

Příští rok takový výlet budeme moci sledovat ve skutečnosti. Naprosto vážně – mně se to líbí a jsem rád, že toho můžu být svědkem. Znamená to výrazný posun ve vesmírné turistice a přibližuje nás to budoucnosti, kdy se jednou bude moct do vesmíru podívat každý. Pojďme si to užít, udělejme si popcorn a bavme se sledováním, jak si Yemi A. D. prožije něco, co pro ještě několik generací Čechů bude znít jako sci-fi.

Otázka ovšem je, co se dá následně od posádky čekat kromě euforického vzdychání nad životním zážitkem. Maezawa je nadšenec do vesmírných letů a jeho ochotě zaplatit takovou cestu je potřeba zatleskat. Ovšem miliardářova slova o tom, jak se těší, s jakými výtvory umělci přijdou a jak výstava vzniknuvších děl (které hodlá Maezawa dělat kurátora) pomůže míru ve světě, už zní v lepším případě naivně, v horším jen jako marketingová floskule.

Se vší úctou k účastníkům, od party, kde se sejde k-popový zpěvák, japonský DJ nebo český choreograf, futuristická světová díla očekávat nelze. Jde o hvězdy a úspěšné zástupce svého oboru, to bezpochyby. Ale v tuto chvíli sestava působí tak, že má spíš dobře vypadat na plakátech před akcí než ohromovat svět po svém návratu výstavou, na kterou se budou sjíždět lidé z celého světa. Rád se nechám překvapit.

V každém případě platí, že Maezawa si k sobě na výlet za své peníze může přibrat, koho chce. A všechny ty komentáře, co se teď na českém internetu naváží do Yemiho A. D. a jeho češství kvůli jeho vzhledu, si zaslouží nahlas a okamžitě odsoudit.

Projekt dearMoon vypadá jako takový strhující tvůrčí pobyt budoucnosti. Že možná nenaplní vytyčený přesah, to nakonec vůbec nemusí vadit. Hlavní je, že jsme se dožili doby, kdy se takový výlet dá vůbec realizovat. To je velká věc.