Obrázek k článku VIDEO: Překvapivý singl Depeche Mode naznačuje radost před koncem života
| Honza Vedral | Foto Anton Corbijn

VIDEO: Překvapivý singl Depeche Mode naznačuje radost před koncem života

Nový singl Ghost Again, který předznamenává očekávané album Depeche Mode nazvané Memento Mori, potvrzuje, že Dave Gahan s Martinem Gorem si s fanoušky rádi hrají.

Příběh první singlu v „postfletcherovské“ éře Depeche Mode je trochu strastiplný. A i některé oddané fanoušky kapela rozčarovala, když na svých stránkách velkolepě spustila odpočítávání... jež vrcholilo oznámením, že očekávaná písnička vyjde za týden. Pár minut po premiéře se zdá, že je vše odpuštěno. Tak silný singl totiž kapela dlouho nevydala.

Přes svou fascinaci smrtí a posledními věcmi, které vtiskli do názvu alba (pamatuj na smrt) i singlu (znovu duchem) se totiž Depeche Mode na scénu vrátili s překvapivě tanečním a energickým singlem. Jde možná o tu nejsvižnější píseň, kterou dali dohromady od dob Enjoy the Silence.

Martin Gore a David Gahan se přestali nořit do svého elektro blues a místo ohledávání temných a syrových tónů překvapují nejen rovným rytmem, ale hlavně přímočarou, v něčem možná až přehnaně sladkou melodií. Ghost Again je synthpop ve své krystalické podobě, ale ne přímočaře jásávý. Je totiž obohacený o zkušenost. A trpkost i nekonečný smutek Davida Gahana, který do téhle zvukové ambaláže kouzelně zapadá. „Promarněné pocity, zničené významy,“ prozpěvuje si frontman Depeche Mode. A v nosném refrénu smířeně konstatuje: „Budou z nás zas duchové.“

Je to působivý kontrast melancholie a radosti. Ústředním tématem klipu režiséra Antona Corbijna je šachová partie, kterou Martin Gore a David Gahan vedou nejen s fanoušky, ale i se životem.

A zdá se, že vědomí jeho blížícího se konce, které ještě umocnil loňský odchod Andyho Fletchera, je ve studiu vyburcoval k tomu přehodnotit svůj přístup k stárnutí, minimálně v hudbě. Singl Ghost Again nese rukopis a zkušenosti Depeche Mode a přesto je v něčem jiný. Jako by ostřílení harcovníci došli na své životní pouti k fontáně mládí, dlouze do ní pohlédli a odmítli se napít.

Album Memento Mori vyjde 24. března, koncert v rámci svého turné k němu odehrají Depeche Mode 30. července i na pražském letišti Letňany.

David Gahan exkluzivně pro Headliner: O smrti Andyho Fletchera a myšlenkách na konec Depeche Mode.