Obrázek k článku FOTO: Dunaj, Iva Bittová a kožené šaty. Kouzlo trvá i po dvaceti letech
| Marek Reinoha | Foto: Marek Reinoha

FOTO: Dunaj, Iva Bittová a kožené šaty. Kouzlo trvá i po dvaceti letech

Jedna z nejzásadnějších, nejoriginálnějších a nejinvenčnějších kapel historie české hudební scény po comebacku naplánovala turné se svojí někdejší zpěvačkou Ivou Bittovou. Několikrát přeložený brněnský koncert se nakonec podařilo uskutečnit 15. prosince v Sono Music Clubu.

„Mě samotného překvapilo, že do toho Iva šla, že si chce zase zahrát s námi bigbít,“ poznamenal ke comebacku zpěvák Vladimír Václavek. Brněnský koncert se nakonec konal v rámci platných protipandemických opatření.

Před zaplněné Sono na pódium přišla Iva Bittová v kožených šatech, ve kterých s Dunajem vystupovala v dobách jejich největší slávy. Doprovodila ji kapela, kterou tvoří Vladimír Václavek, Josef Ostřanský a Pavel Koudelka. Bylo to spontánní. Chopili se nástrojů a mikrofonů a bez zbytečných keců okolo odehráli dechberoucí set plný energie, který byl přerušen pouze křtem.

Během koncertu totiž stylově vodou z Dunaje a vodou z Váhu (což je přítok Dunaje, takže „vlastně takovej malej Dunaj“) oficiálně přivítali na světě výběrové dvojalbum Dunaj RELOADED - The Best Of 1988-1996. To mapuje pozoruhodnou uměleckou dráhu kapely a obsahuje songy z řadových alb Iva Bittová a Dunaj, Rosol, Dudlay, Dunaj IV., La La Lai.

Do programu koncertu Dunaj zařadili převážně skladby z alba Iva Bittová a Dunaj jako Overtura, Bumerang, V černém, Divoká svině nebo Sen, ale třeba i Tak se neboj z alba Dudaly, Prší z La La Lai, Bumerang z Pustit musíš a nechybělo ani Cassinniho dělení.

Bylo toho hodně a i po letech to působilo, jakoby se žádná pauza nekonala. Na místě se vlády ujala intenzivní hudební krása, šlo o  mimořádný zážitek a pro řadu mladších posluchačů, kterých v publiku nebylo málo, splněný sen.

Dunaj se stále valí, Dunaj stále duní a Dunaj má stále co říct.