Obrázek k článku Srpnové tipy z festivalů. Legenda okultního metalu Mercyful Fate povstala po 20 letech
| Honza Vedral | a redakce / Foto: Pexels

Srpnové tipy z festivalů. Legenda okultního metalu Mercyful Fate povstala po 20 letech

Po koncerty a festivaly nabitém červenci nezastavujeme. Tahle nadcházející vystoupení pod širým nebem byste si podle redaktorů Headlineru v následujících dnech a týdnech rozhodně neměli nechat ujít.

Cannibal Corpse

10. 8., Brutal Assault, Pevnost Josefov

Death metal je žánr, ke kterému musí člověk dospět. A když se mu to povede, pochopí i jeho hvězdy. Brutal Assault letos bude hostit možná ty největší žánrové hrdiny ze všech. Cannibal Corpse se toho nikdy nebáli. Z jejich tvorby stříká krev a děs, ať už je řeč o hudbě, textech, nebo vizuálech. Podle kapely má všechno to nahromaděné násilí v textech nakonec pozitivní přínos, i pro publikum je to prostředek, jak ze sebe dostat zlobu. A i o to přece na Brutal Assaultu, jednom z nejtvrdších a přitom nejmilejších festivalů v zemi, jde pořadatelům i fanouškům.

Honza Vedral

MERCYFUL FATE

11. 8., Brutal Assault, Pevnost Josefov

Pevnost Josefov díky letošnímu Brutalu zažije nejedno „poprvé“. Tím nejvýznamnějším však nepochybně bude vystoupení pětičlenné dánské okultně metalové formace Mercyful Fate v čele se zakládajícími členy – králem falzetu Kingem Diamondem a kytaristou Hankem Shermannem. Kapela, která stála na začátku osmdesátých let u zrodu první vlny black metalu, letos plnohodnotně koncertuje po dlouhých dvaceti letech. Ohlasy ze všech dosavadních zastávek jsou naprosto nadšené. Inspirovaly se u ní i thrash a deathmetalové hvězdy jako Metallica, Slayer, Obituary či Cannibal Corpse. Naskýtá se možná jedinečná a neopakovatelná příležitost, kterou by měl zažít každý fanoušek metalu.

Olivia Boková

Tata Bojs

12. 8., Krásný ztráty live, Všetice

Viděla jsem kus vystoupení Tata Bojs letos na Metronome Prague a nemůžu se dočkat, až uvidím i zbytek. Na „malém festivalu s velkým programem“ ve Všeticích to sice jistě bude komornější než na Křižíkově fontáně, ale vsadila bych se, že to bude stejně strhující. Možná už jste taky třeba měli někdy v minulosti pocit, že jste Tata Bojs viděli tak akorát dostkrát, ale dejte jim zase po čase šanci, nezklamou. Stejně jako celý festival pod patronátem Michala Prokopa.

Šárka Hellerová

The Sisters of Mercy

18.–21. 8., TrutnOFF BrnoON

Zvěvák Andrew Eldritch, jediný zbývající člen původní sestavy The Sisters of Mercy, přiveze Milosrdné sestry do Brna. A očekávat se dá jediné – řada léty prověřených hitů. Lucretia My Reflection, Temple of Love, More, This Corrosion a další, na které fanoušci čekají. Taková trochu jiná Black Celebration kapely, která to táhne přes čtyři desítky let.

Ondřej Černý

REEF

18.–21. 8., TrutnOFF BrnoON

Když jste z Glastonbury, založit kapelu vypadá jako naprosto přirozená věc. V roce 1993, kdy se Reef dávali dohromady, ale festival založený Michaelem Eavisem nebyl takovou institucí, jakou je dnes. Vládly kytary, energie, nápady. Všeho měli Reef na rozdávání. Aby se nenudili, prohazovali si členové kapely během koncertů své nástroje. Protože živé hraní má být především zábava. A tu od Reef očekávejte i v Brně. I téměř po třiceti letech na scéně tam ten drajv stále je.

Ondřej Černý

SKYFALL IN CONCERT

27. 8., Soundtrack Poděbrady

Festival filmové hudby v malebném lázeňském městě, kde léčí hlavně srdce, v závěru srpna opět nabídne i balzám na duši. Vrcholem čtyřdenního programu bude promítání bondovky s modrookým blond agentem 007 Danielem Craigem Skyfall na velkém plátně, jak jinak než s naživo hraným soundtrackem z dílny Thomase Newmana v podání Filharmonie Hradec Králové pod vedením nizozemského dirigenta Ernsta van Tiela. Spojení filmu s live hudbou má vždy ohromnou sílu.

Olivia Boková

Tros Discotequos

26. 8., Soundtrack Poděbrady

Jan Maxián, Vojta Dyk a Jakub Prachař vykopali z trosek Nightwork projekt Tros Discotequos. Název evidentně odkazuje na známou uměleckou kapelu Tros Sketos, což je možná trochu drzá meta, ale jestli pánové od dob Nightwork zmoudřeli, tak proč ne? Bude zajímavé sledovat, co se z Tros Discotequos vyklube.

Jarda Konáš

De La Soul

26.– 27. 8., Uprising, Zlaté Piesky, Bratislava

Bez reggae by hip hop dost možná nikdy nevznikl, přinejmenším ne tak, jak ho známe. Byli to první selektoři a diskžokejové na Jamajce, kteří začali mezi písněmi rytmizovat řeč a rýmovat. Na obří sound systém měli napojený jen jeden gramofon a potřebovali vyplnit čas při přehazování vinylové desky. Provázanost reggae a hip hopu se snaží připomenout slovenský Uprising, který je přehlídkou tradičních i moderních forem obou žánrů. Pro fanoušky staré školy hip hopu zahrají De La Soul s kapelou nebo Delinquent Habits, z ranku jamajských legend přijede Max Romeo s dcerou Xanou, Black Uhuru a další.

Ondřej Horák

Donny Benét

27. 8., Rock for Churchill, Vroutek

Řada lidí se mu pošklebuje, řadu fascinuje. Jeho projev na hranici performance a ironie může připomínat Bert & Friends. Image playboye z Bibione taky dělá své. Ale z hudebního hlediska je to čistá práce. Kombinace současné elektroniky, italo disco a synthpopu z něj alespoň pro mě dělají jednoho z nejzábavnějších australských interpretů současnosti.

Jarda Konáš

Meat-House Chicago I.R.A.

3. 9., Radostov

Stejně jako Rock for People v nedalekém Hradci Králové i letošní ročník Radostova předsunul termín. Legendární Meat-House Chicago I.R.A. měli zahrát už loni, ale před divočinou na pódiu dostala přednost možná ještě větší – na svatbě. Hradecká hardcorová veličina se proto na zcela ojedinělém vystoupení (dala mu přednost i před předskakováním na říjnovém koncertu Mudhoney v Lucerna Music Baru) ukáže až letos, čtvrtstoletí po vydání poslední desky Dead House Chicago I.R.A. Čekat se dá mnohé, jistotou bude publikum složené (nejen) z pamětníků, kteří na kapelu chodili v první polovině 90. let.

Ondřej Černý