Obrázek k článku Ewa Farna je favoritkou Cen Anděl. Za desku Umami získala čtyři nominace
| ŠH | Foto: Beáta Matheová

Ewa Farna je favoritkou Cen Anděl. Za desku Umami získala čtyři nominace

V těsném závěsu jsou David Stypka & Bandjeez a jejich album Dýchej a Vladimír Mišík s deskou Noční obraz, kteří doplňují trojici nominovaných v prestižní kategorii Album.

Česká hudební akademie, která letos nově rozhoduje tříkolovou volbou, zvolila trojice nominovaných v jednotlivých kategoriích. Oproti prvnímu kolu přinesly užší nominace, jež vzešly z toho druhého, několik překvapení. Nedostala se do nich například kapela Jelen, jejíž album Věci a sny v prvním kole slušně bodovalo, ani Viktor Sheen, který měl po vyhlášení shortlistu sedmi interpretů čtyři želízka v ohni, což bylo stejně jako Ewa Farna, která na rozdíl od něj všechny proměnila. Je nominována v kategoriích Album, Sólová interpretka, Skladba a Videoklip roku.

Nominace v kategorii Album komentuje předseda rady České hudební akademie Honza Vedral takto: „Za všemi nominovanými alby stojí výrazné osobnosti tuzemské populární hudby i silný příběh. Bude zajímavé sledovat, koho nakonec akademici v tak vzácně vyrovnané konkurenci zvolí za vítěze. Celkově je ve všech kategoriích nominováno třiatřicet alb nebo písní různých žánrů od popu až po vážnou hudbu. Za pozorný poslech stojí každá z nich.“

Vyhlášení vítězů 31. ročníku Andělů se odehraje 27. dubna ve Veletržním paláci v Praze a v přímém přenosu ho odvysílá Česká televize. Pořadatelé letos předávání cen plánují po dvou koronavirem poznamenaných ročnících pojmout jako klasický živý ceremoniál. V rámci galavečera se představí česká hudební špička napříč žánry. „Těšíme se z toho, že se letos Andělé vrací opět v plné síle a ve formě tradičního předávání se speciálními živými hudebními vystoupeními. Jelikož musely být uplynulé dva ročníky uzpůsobeny aktuální pandemické situaci, nebylo možné vše realizovat tak, jak jsme si původně představovali. Všechno však nasvědčuje tomu, že letos to samotným hudebníkům i divákům u televize vynahradíme,“ říká Lucka Hájková z pořádající agentury LUFF PRODUCTION.

Radu České hudební akademie, která dohlíží na podobu a pravidla Andělů, kromě předsedy akademie Honzy Vedrala letos tvoří publicista Josef Vlček, Petra Žikovská, ředitelka České národní skupiny Mezinárodní federace hudebního průmyslu, která ocenění vyhlašuje, a producentka Cen Anděl Lucka Hájková.

Garanty žánrových kategorií pro ročník 2021 jsou Vojtěch Tkáč (Alternativa a elektronika), Milan Tesař (Folk, Jazz), Michaela Vostřelová (Klasika), Matěj Kretík (Rap), Petr Adámek (Rock), Roman Juhás (Slovenské album) a Saša Michailidis (Videoklip). Žánrová ocenění budou stejně jako v předchozích letech udělována přímo během hlavního ceremoniálu.