Obrázek k článku Dva jsou mrtví, legendární Pantera se přesto vrací na pódia. Zahraje i v Praze
| Lukáš Rešl | Foto: Profimedia

Dva jsou mrtví, legendární Pantera se přesto vrací na pódia. Zahraje i v Praze

Po 22 letech se na pódia vrací jedna z nejslavnějších metalových kapel historie. Fanoušci Pantery budou moci opět spatřit legendárního zpěváka Phila Anselma a baskytaristu Rexe Browna na jednom pódiu. Vystoupí společně se Zakkem Wyldem a Charliem Benantem, kteří zastoupí zesnulé bratry Abbottovi. V rámci evropského reunion tour americká mašina zastaví 12. června 2023 i v pražské O2 aréně.

Už je to sakra dlouho, co Pantera naposledy řádila na pódiích a určovala směr i trendy metalového světa. Kapela, která vznikla již v roce 1981, za sebou zanechala nesmazatelnou stopu, která ovlivnila celou řadu dalších kapel vyznávající těžké rytmy a ostrý kytarový zvuk. Není proto divu, že zájem o její restart byl tak velký.

Pantera získala za svou historii řadu ocenění včetně nominací Grammy. Jejich desky jako Cowboys From Hell nebo Vulgar Display Of Power jsou nadále k vidění na předních místech žebříčků nejlepších metalových alb historie. I proto byla velká škoda, kdžy tahle smečka v roce 2003 ukončila svou činnost kvůli vnitřním neshodám.

Víra fanoušků, že by se kapela mohla dát ještě znova do kupy, značně klesla, když byl kytarista Darrell Lance Abbott (známý spíše jako Dimebag Darrel) v roce 2004 zastřelen na pódiu v americkém Ohiu. Když pak v roce 2018 náhle zemřel ve spánku i jeho bratr Vinnie Paul Abbott (bubeník), zůstali z původní Pantery pouze dva. O to vzácnější je, že se skupina letos dokázala znovu dát dohromady.

Každý podobný návrat kapel má ale vždycky své háčky a nabízí prostor pro diskuzi. Jak bude kapela po těch letech znít? Bude to ještě stále Pantera bez bratrů Abbottů? Jsou skutečně Zakk Wylde (Black Label Society) a Charlie Benante (Anthrax) tou vhodnou náhradou? Argumentem může být fakt, že právě tyhle dva pojilo a pojí s Panterou úzké přátelství.

Právě bubeník Charlie Benante ještě před turné uklidňuje fanoušky s tím, že show bude dosti autentická a má za cíl uctít památku obou zesnulých bratrů. „Nemůžu to zahrát jako bubeník Anthrax, protože by to byl úplně jiný zvuk. Takže to prostě zahraju tak, že když zavřete oči, bude to znít v podstatě jako Vinnie. A tak to taky bude, ten zvuk bude znít přesně jako on,“ řekl v pořadu Trunk Nation with Eddie Trunk na stanici SiriusXM.

Jestli skutečně dojde na Charlieho slova, se mohou čeští fanoušci přesvědčit již příští rok v O2 aréně, která by měla nabídnout velkolepou show plnou kultovních písní téhle groove metalové legendy. Ta svou šňůru startuje už letos v prosinci, konkrétně v Mexiku a Jižní Americe. Její evropská jízda pak započne příští rok v květnu.