Obrázek k článku Díky The Wedding Present kytary zase zvonily a melodie znamenaly všechno
| Ondřej Černý | Foto: Marek Reinoha

Díky The Wedding Present kytary zase zvonily a melodie znamenaly všechno

Příjemný vzpomínkový večer na dobu, kdy rap byl ještě menšinovým žánrem, mobilní telefony výsadou těch nejmajetnějších a příslušníci generace X prožívali své první lásky. Právě takové bylo vystoupení Angličanů The Wedding Present v pražském klubu Café v lese.

Není moc západních kapel, které si v roce 1988 zahrály v tehdejším komunistickém Československu. Depeche Mode. Erasure. A také The Wedding Present, kteří se v roce 2022 do Prahy vrálili v rámci turné připomínajícího jejich třetí desku Seamonsters (1991).

Tedy přesněji řečeno pouze zpěvák, kytarista a hlavní tvář kapely David Gedge. Skupina totiž od svého založení v roce 1985 prodělala řadu personálních změn. Aktuální okysličení zosobněné kytaristou Jonem Stewartem, který hrával s kapelou Sleeper, basistkou Melanie Howard a bubeníkem Nicholasem Wellauerem se ukázalo jako šťastný tah, který do The Wedding Present přinesl novou energii.

Ještě, než na scénu nastoupila hlavní hvězda večera, představili se publiku v Café v lese The Flowers of Hell. Početný band tentokrát vystupující v šesti s hostující zpěvačkou Klárou Nemravovou nabídl pestrý set, ve kterém se The Velvet Underground potkávali s Cocteau Twins.

The Flowers of Hell

I když je většina kapely rozkročena především mezi Toronto a Londýn, tak tím, že kytarista a hlavní hybná síla kapely Greg Jarvis strávil několik let v Praze, je už letitou součástí vystoupení skupiny česká klasika Muchomůrky bílé. Zazněla i v Praze a rozhodně nešlo o pouhou úlitbu domácímu publiku, které mírně převažovalo nad cizojazyčnými návštěvníky.

V experimentálnějším songu O Jarvis seskočil z pódia do publika a své kolegyně a kolegy dirigoval. Dávalo to smysl, přestože pestré nástrojové obsazení kapely (kytara, basa, bicí, klávesy, housle, klarinet) nemělo pražádný problém udržet společný rytmus i náladu skladeb.

The Flowers of Hell v Praze nabídli velmi vydařenou půlhodinu, která svou kvalitou překonala pouhé přemostění před příchodem kapely, na kterou drtivá část publika dorazila.

The Flowers of Hell

Poté už začalo to, kvůli čemu se Café v lese téměř zcela zaplnilo. The Wedding Present odehráli všech deset položek alba Seamonsters, přesně v pořadí, v jakém vyšly na desce. David Gedge už sice nevypadal stejně uhrančivě jako v té době, kdy jeho vzezření dominovaly ostré rysy a černá kštice, ale stříbrný porost na jeho hlavě nijak nekorespondoval s tím, co předváděl. Nasazení, soustředění, profesionalita, potěšení. Právě tak jde charakterizovat jeho pražský výkon.

Když k tomu připočtete jeho naléhavé písničkářství, gestikulaci ve stylu Jello Biafry a schopnost napsat nosnou písničku, při které se zároveň můžete zaposlouchat do textu i zaskákat si, dostanete tu správnou sadu ingrediencí, které na koncertě The Wedding Present očekáváte. A je jedno, zda se píše rok 1988 nebo 2022.

The Wedding Present

Že jsme v Praze měli možnost vidět jednu z důležitých kapel ostatně dokládají slova legendárního Johna Peela, který konstatoval, že „ten Gedgeovic kluk napsal pár z nejlepších milostních písniček rock‘n’rollové éry. Můžete se o to se mnou přít. Ale pravdu mám já a vy se mýlíte.“

Současní The Wedding Present ale nejsou pouze David Gedge. Sice se na pódiu vše točí okolo něj, ale bez doprovodné kytary Jona Stewarta, pulsující basy Melanie Howard a dynamického i hřmotného bubnování Nicholase Wellauera by nedokázal prezentovat letitou kapelu jako dobře promazaný šlapající stroj.

Během celých devadesáti minut, v jejichž průběhu se dostalo i na publikem očekávané věci jako Kennedy, Brassneck a další věci z alb George Best (1987), Bizarro (1989) nebo Watusi (1994), nespadl koncertu řetěz a nedostal se do slepé uličky. Potěšilo i zařazení coveru Canada od americké kapely Low.

Celý koncert se nesl v umírněném duchu. Ať už šlo o světla nebo ozvučení zpěvu, které by si zasloužilo oproti ostatním nástrojům přeci jenom trochu vytáhnout. David Gedge vstoupil do interakce s publikem poprvé po půl hodině a nepřeháněl to ani poté. Ale spíš, než o cokoli jiného, šlo o typický anglický rys nebýt vlezlý a otravný. Zavzpomínal na první pražské vystoupení, poptal se, kdo kapelu už vidět a pro koho šlo tentokrát v Praze o iniciační zážitek s The Wedding Present („nikdy není pozdě začít“) a před posledními dvěma položkami setlistu publiku připomenul, že kapela nehraje přídavky.

The Wedding Present

Civilní, uvěřitelné, s uměním přirozeně stárnout, zároveň však se schopností vrátit do svých mladších let a připomenout si, jaké to tenkrát bylo. Takový pocit za sebou zanechalo vystoupení The Wedding Present. Přineslo závan doby, kdy hudebnímu světu vládly zvonivé kytary a schopnost napsat melodickou písničku byla oceňována víc než dovednost nasamplovat zvuky a složit z nich koláž. Kapela The Wedding Present možná reprezentuje dobu, která pomalu mizí v zapomnění, ale pro řadu lidí nadále zůstává zásadní a důležitou. A v Praze to v průběhu i po skončení koncertu bylo jasně vidět.

The Wedding Present
11. 9. 2022 - Café v lese, Praha
Předkapela: The Flowers of Hell
Hodnocení: 70 %

Setlist:

Dalliance
Dare
Suck
Blonde
Rotterdam
Lovenest
Corduroy
Carolyn
Heather
Octopussy
You Should Always Keep in Touch With Your Friends
Nobody's Twisting Your Arm
Canada
Mars Sparkles Down on Me
The Queen of Outer Space
Click Click
Brassneck
I Am Not Going to Fall in Love With You
Crawl
Granadaland
Kennedy
Come Play With Me
My Favourite Dress