Obrázek k článku Diana Krall nebude v Brně sama. JazzFestBrno oznámil Kurta Ellinga a další
| Petra Divoká | Foto: Cory Dewald

Diana Krall nebude v Brně sama. JazzFestBrno oznámil Kurta Ellinga a další

Již na podzim organizátoři festivalu JazzFestBrno zveřejnili pět lákavých jmen, nyní oznámili kompletní program.

Kromě dalších koncertů zahraničních hvězd dramaturgii podruhé obohatí Slavnosti Synkop – večer během něhož vystoupí nejzajímavější projekty z česko-slovenské jazzové scény. 

„Letos zde vystoupí mimo jiné jubilující Peter Lipa, ale také Ochepovsky Project nebo Tomáš Sýkora Trio & Aid Kid,“ představuje umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka jakýsi festival ve festivalu, který se koná na třech pódiích v v Divadle Husa na provázku 25. června.

Ovšem slavnostem Synkop bude předcházet bohatý výběr zahraničních koncertů, které se odehrají ve třinácti večerech od března do května. Celkem se na nich publikum setká s šestnácti interprety. Nově oznámen je například zpěvák Kurt Elling, jehož charakteristický sytý baryton doplní tříčlenná kapela. Publikum má šanci vidět i koncerty jazzrockového bubeníka Simona Phillipse, saxofonistu Donnyho McCaslina, který se podílel mimo jiné na posledním albu Davida Bowieho, či klavíristu Emmeta Cohena, jenž ve svém bytě stvořil nejsledovanější pravidelnou online jazzovou show na světě.

Kytarista Kurt Rosenwinkel je neúnavný objevitel, který se v Brně představí s hvězdným kvartetem, saxofonistka Melissa Aldana přijede s hudbou inspirovanou Fridou Khalo i tarotem a nově vzniklé anglicko-české trio Noble-Slavík-Clarvis na festivalu pokřtí své aktuální album. Dorazí také kapela Poogie Bell – Juraj Griglak Band, bubeník Udi Shlomo a basista a zpěvák Chris Morrissey.

Jíž od podzimu víme, že JazzFestBrno letos ozdobí již zmíněná Diana Krall, dále Kronos Quartet, Dave Holland, John Scofield a Tigran Hamasyan. Organizátoři upozorňují, že na tyto koncerty již nezbývá mnoho vstupenek.