Obrázek k článku Pro tátu Grohla, pro mámu Kubišovou. Tipy na vánoční dárky od redakce Headlineru
| Jarda Konáš | Foto: Brantley Gutierrez

Pro tátu Grohla, pro mámu Kubišovou. Tipy na vánoční dárky od redakce Headlineru

Tak jako každý rok vám i letos přinášíme tipy, čím pod stromečkem potěšíte každého milovníka hudby. Hudební nosiče, knížky, vstupenky, blbiny. Je to tu všechno.

Život a dílo Marty Kubišové

Luděk Chochola – Marta Kubišová v písních a pořadech (Galén)

Marta Kubišová je legenda tuzemské populární hudby. Její kariéru sice nekompromisně zařízl bolševik, ale jeho snaze navzdory má za sebou zpěvačka obdivuhodné dílo. Právě tomu se věnuje nová kniha. Život a dílo oddělit nelze, ale Luděk Chochola se zaměřil hlavně na zpěvaččinu práci a svědomitě rozebírá, čím vším se dostala do povědomí jak posluchače, tak televizního diváka. Až si při čtení jeden povzdechne, že 70. a 80. léta kvůli zákazu zaberou tak málo stránek. O to zajímavější ale jsou. Místo na divadelních pódiích zpívala disidentům na Hrádečku, a když už se náhodou někdo z kolegů snažil dohodit Kubišové práci, například když Neckář zmínil, že by mohla zpívat s Bacily, byli soudruhy rázně utnuti. Kniha je bohatě ilustrovaná a bez nadsázky se dá říct, že po jejím přečtení už ve zpěvaččině díle nebude mít čtenář žádné mezery.

Královská cesta z Prahy do Brna

Diana Krall – 19. května, Bobycentrum Brno, 20. května, Kongresové centrum Praha

Magická, fascinující, strhující. Taková je Diana Krall na deskách i koncertech. Přesvědčit se o tom můžete příští rok v květnu, kdy tato Kanaďanka, která dokázala dostat jazz mezi posluchače, co by o žánr jinak nezakopli, vystoupí v Brně a druhý den v Praze. Její koncert v Bobycentru bude vrcholem Jazzfestu Brno.

Foto: 10:15 Entertainment

Ezra i s Passengerem

George Ezra – 21. února, Sportovní hala Fortuna, Praha

Britský písničkář a držitel BRIT Award se po téměř čtyřech letech vrátí do Česka. Přiveze letošní desku Gold Rush Kid, ale taktéž Passengera jako předskokana. A protože Passenger tu má skoro stejnou fanouškovskou základnu, budou oba pánové bezpochyby chytat publikum za srdíčko od první do poslední minuty.

   

Foto: Marek Holoubek

Táta rocker

Dave Grohl – Vypravěč (Pangea)

Databáze knih je taková literární varianta ČSFD. A momentálně byste tam nenašli moc titulů, které čtenáři vidí tak kladně jako autobiografii Davea Grohla. S hodnocením 96 % je jasné, že fanoušci vzpomínky slavného rockera hltají a oceňují jeho civilnost. Grohl slávě navzdory umí zdůraznit, že rodina je pro něj vždy důležitější, ale nijak neždíme emoce. Je otevřený, vtipný a svůj.

Vánoční album trochu jinak

Vilém Veverka – Christmas album

Pokud patříte k lidem, kteří mají rádi vánoční muziku, ale stokrát omleté koledy a Česká mše vánoční už se vám přejedly jako bramborový salát na Štěpána, dejte šanci nové desce Viléma Veverky. Hobojista spolu s Ultimate W Bandem a sopranistkou Patricií Janečkovou nahráli desku, na níž zazní řada zajímavých podání barokních mistrů i klasických koled. A originální je deska už sama o sobě, neboť vánočních nahrávek na hoboj zatím mnoho nevzniklo.

Vzpomínky Jana Rejžka

Jan Rejžek – Jste to vy? (Galén)

Po několika knihách sebraných textů sepsal hudební publicista Jan Rejžek své vzpomínky. Nehladí po srsti, některé čtenáře může dokonce vytočit, ale pořád je to ten Rejžek, jak ho čtenáři znají. Vtipný, trefný, nic neokecávající. A rád si udělá srandu i ze sebe, což se v umělecké branži moc nenosí. Samozřejmě vzpomíná svým typickým stylem padni, komu padni, smutně vyznívají například vzpomínky na odchod z Lidových novin, které ilustrují, jak jeden oligarcha dokázal přidusit pětadvacet let fungující demokratické médium. Kniha díky Rejžkově profesi funguje hezky i jako vhled do několika desítek let tuzemského kulturního a společenského života.

Na festival k sousedům

Grape Festival, 11.–12. srpna, letiště Trenčín

Náš oblíbený festival Grape se na konci listopadu vytasil se jmény headlinerů, kterým nelze odolat. V srpnu v Trenčíně zahrají Yungblud, The Foals, Moderat nebo M83 a samozřejmě řada dalších. Když k citu pro hudební dramaturgii přičteme celkovou atmosféru festivalu, vyjde nám z toho jedna z nejpříjemnějších hudebních akcí nadcházejícího léta. Grape určitě nevynecháme.

Foto: Rostislav Vocásek

Ke kořenům žánrů

Karel Veselý – Hudba ohně (Paseka)

Na český knižní trh se konečně vrátila Hudba ohně. To řadu čtenářů potěší, protože první vydání z roku 2010 bylo roky nesehnatelné. A že po knize byla sháňka! Karel Veselý se zaměřil na dějiny černošské hudby. Od samých základů, kdy v podpalubích otrokářských lodí vznikaly první popěvky, až po současnost s afroamerickými umělci ovládajícími hitparády. Velkou část knihy zabere samozřejmě rap, jemuž Veselý rozumí nejvíce. Nové vydání je rozšířené a upravené, škoda že mu chybí ta původní grafika, kterou tehdy obstaral Vladimir 518.

Ozzy do každé rodiny

Funko Pop figurky

Když se před lety vyrojily vinylové figurky Funko Pop, roztomilé postavičky s velikou hlavou, asi málokdo čekal, že se z nich stane takový fenomén. Dneska se vyrábí Funko Pop všech možných žánrů, od superhrdinů po rockové hvězdy. Výrobce dokonce zavedl kolekci zpěváků a postaviček z legendárních alb rockové historie, takže si můžete doma vystavit Ozzyho podle desky Diary of a Madman, ale i přízračnou slečnu z první desky Black Sabbath. Dá se koupit i Slash, Freddie Mercury nebo třeba Angus Young.

Cale přiveze novinku

John Cale – 1. března, Divadlo Archa, Praha

Velšský hudebník je pro řadu posluchačů legenda. Může za to z velké části jeho působení ve skupině The Velvet Underground, ale Cale byl fascinující i sólově. Ať už jako autor, tak jako producent Stooges nebo Patti Smith. Do Prahy přijede představit album MERCY, první studiovku po sedmi letech.

Foto: 10:15 Entertainment