Obrázek k článku Přečíst Kryla, vyrazit na Tenacious D. Druhá várka tipů na hudební dárky od redakce Headlineru
| Jarda Konáš | Foto: Profimedia

Přečíst Kryla, vyrazit na Tenacious D. Druhá várka tipů na hudební dárky od redakce Headlineru

Tak jako každý rok vám i letos přinášíme tipy, čím pod stromečkem potěšíte každého milovníka hudby. Hudební nosiče, knížky, vstupenky, blbiny. Je to tu všechno.

Bard promlouvá

Karel Kryl – Rozhovory (Torst)

Písničkář Karel Kryl je pro mnohé zosobněním barda. Na jeho osobnost se dnes sice někteří snaží vztáhnout myšlenky, které by Krylovi byly cizí, ale jaké vlastně tedy byly jeho myšlenky? Definitivní odpověď najdeme v masivní knize Rozhovory. Více než osmisetstránkový svazek obsahuje rozhovory, které písničkář poskytl mezi lety 1968 až 1994. Při čtení si nelze nevšimnout, jak se Krylův zápal a rozpoložení po revoluci změnily, přišlo určité rozčarování. O to zajímavější je si knihu pročíst, zejména pro národovce, co se Krylem dnes tak ohání. Možná by se divili, jak hezky mluvil o Německu a dával ho Čechům za příklad. V případě této knihy doceníme i rozsáhlý jmenný rejstřík, protože Kryl se vyjadřoval k leckomu. Od Klause ke Kocábovi, kterému písničkář odmítal postavit sochu.

 

Sejdeme se v Hradci

Rock for People – 8.–11. června, Hradec Králové

Muse, Slipknot, The 1975, Architects, Hollywood Undead, Billy Talent. To jsou první oznámené zahraniční hvězdy příštího ročníku Rock for People. Je potřeba dodávat víc? Celé redakci Headlineru se na festivalu tradičně líbí a vypadá to, že ani příští léto to nebude jinak. Věnujte si lístky navzájem s kámoši a přijeďte taky.

Foto: Vojtěch Mervant

Velikáni na návštěvě

Michal Bystrov – Od Armstronga k Bécaudovi (Galén)

Johnny Cash, Louis Armstrong, Duke Ellington nebo Gilbert Bécaud. Celkem dvacet velikánů světové hudby se mezi lety 1928–1968 zastavilo v Československu a jejich návštěvy neskončily jen u koncertu. Měly mnohem větší dopady na tuzemskou kulturu, společnost i politiku. A právě tyto návštěvy a jejich ozvěny mapuje v nové knize Michal Bystrov. Nezůstává jen u historické rekapitulace, na jednotlivé momenty nahlíží jak pohledem novináře, tak běžného diváka té doby. A rozhodně to nebere nějak šmahem, každou návštěvu rozebírá na desítkách stran, byť velkou část zaberou přetisky dobových článků a vzpomínek z knih, mezi které Bystrov vstupuje s komentářem. To ovšem jeho práci nijak nesnižuje, naopak to dokazuje, jak důležité okamžiky to pro tuzemskou společnost a kulturu byly.

 

Horečka nedelní noci

The Weeknd – 6. srpna, Letiště Letňany, Praha

Kanadská hvězda The Weeknd konečně přijede do Prahy, po zrušené O2 areně to vezme rovnou na open air do Letňan. Prakticky každá Weekndova deska se stala bestsellerem, jádro vystoupení by ale měly tvořit hlavně skladby z posledních dvou alb After Hours a Dawn FM. Protože jde o výtečné nahrávky, mejdan bude zaručený i takhle při srpnové neděli.

Foto: Universal Music

Vánoční Kubišová s Ebeny

Marta Kubišová a Bratři Ebenové – Vánoční písně a koledy

V roce 1990 se ve studiu sešla nečekaná sestava. Marta Kubišová a Bratři Ebenové zhudebnili evangelia sv. Matouše a sv. Lukáše do podoby vánočních písní. Vznikly z toho křehké, procítěné a krásné vánoční písně, které nyní konečně vychází v reedici. Najdeme tu i sedm bonusových skladeb, které Kubišová natočila od 60. do 90. let a svou sváteční náladou doplňují celkovou atmosféru nahrávky.

 

Sestavte si kapelu

LEGO Jazz Quartet

Kdo by nechtěl mít vlastní jazzové kvarteto? Společnost LEGO v posledních letech vytváří zajímavé stavebnice s hudební tematikou. A letos vydané jazzové kvarteto ze série Ideas je zkrátka jedna velká roztomilost. Ideální dekorace do knihovny nebo police s vinyly. Stačí se na ty postavičky jenom podívat a člověk už slyší v hlavě muziku…

 

Ješte víc energie

Röyksopp – 22. února, Forum Karlín, Praha

Norská elektronická dvojice Röyksopp se chystá na turné nazvané True Electric. Má je definovat jiný zvuk, než jaký známe z předchozích vystoupení. Röyksopp budou klást důraz na synťáky, samplery a sekvencery. V hlavní roli budou zkrátka elektronika a energie, zvukově se totiž dvojice plánuje naživo přiblížit jejich studiové poloze. To zní jako zajímavá výzva.

Foto: 1015 Entertainment

Králové ro(c)ku naživo

Tenacious D – 4. června, Forum Karlín, Praha

Tak jsme se dočkali, populární dvojice komiků, muzikantů a hlavně bigbíťáků Tenacious D přijede do Česka. Jack Black a Kyle Gass spolu začínali už jako holobrádci v osmdesátých letech a dosud je neopustil ani smysl pro humor, ani schopnost jít na pódiu přímo k věci a prostě jenom „hoblovat“ pro radost. Na tenhle večer budete dlouho vzpomínat.

Foto: Profimedia

Velikán Janáček

John Tyrell – Janáček II.: Car lesů (Host)

O prvním dílu Janáčkova životopisu jsme psali ve vánočních tipech před čtyřmi lety. Nyní přichází pokračování mapující Janáčkův život a dílo od 1. světové války do jeho smrti v roce 1928. Právě v těchto letech napsal svá největší díla od Příběhů lišky Bystroušky po Věc Makropulos. Autor John Tyrell, oceněný za skladatelovu popularizaci čestnými doktoráty JAMU a Masarykovy univerzity, se Janáčkem zabýval celý svůj život, díky čemuž dokázal trefně dávat jeho opery do souvislostí se současnou uměleckou tvorbou i s dobovými událostmi vzniku Československa. Druhý díl je ještě o něco masivnější než předchozí část životopisu, dohromady má Janáčkův životopis dva tisíce stran.