Obrázek k článku Cenami Anděl v polovině dubna provede Kryštof Bartoš, hvězda seriálu Devadesátky
| Petra Divoká | Foto: Zbyněk Skuhrovec

Cenami Anděl v polovině dubna provede Kryštof Bartoš, hvězda seriálu Devadesátky

Loni na Cenách Anděl uspěli Mirai, David Stypka či Ewa Farná a ceremoniálem vtipně prováděl Martin Mikyska. Jeho roli letos v polovině dubna na 32. ročníku převezme herec Kryštof Bartoš, o nominacích se právě rozhoduje.

Aktuálně probíhá první kolo hlasování a teprve se tedy uvidí, kdo bude mít 15. dubna šanci na získání některé z celkem patnácti zlatých sošek Anděla se šalmají akademického sochaře Jaroslava Róny. Ty budou předány v Křižíkově pavilonu pražského Výstaviště, slavnostní večer se tedy posune jen kousek od své předchozí lokace v pražském Veletržním paláci.

Jaká díla či jména vzejdou z tříkolového hlasování, pomocí něhož Česká hudební akademie rozhodovala poprvé loni, se brzy dozvíme, již nyní je ale jisté, že večerem bude provázet muž, který se mihnul v úvodní scéně minulého ročníku, kde s dvěma kolegy diskutoval právě o možném moderátorovi akce. Tušil už tehdy, že příští rok tato úloha padne na něj?

„Vybrat pro roli moderátora osobnost, která se moderaci profesně přímo nevěnuje, ale je divácky atraktivní, charismatická a přináší oživení a nadhled, je model, který se nám v uplynulých letech velmi osvědčil. Po Ewě Farne a Martinovi Mikyskovi jsme se tentokrát rozhodli zalovit v hereckých vodách a oslovit Kryštofa Bartoše,“ uvádí Lucka Hájková z pořádající agentury LUFF PRODUCTION. I letos slibuje, že andělský ceremoniál, jenž v přímém přenosu odvysílá Česká televize, pořadatelé pojmou důstojně, zároveň však aktuálně a atraktivně. „Je tradicí, že se snažíme v rámci hudebních vystoupení podpořit kvalitu české tvorby také originálním stage designem, světly a dalšími efekty a výjimkou nebude ani letošní rok. Jsme přesvědčeni, že se mohou diváci opět těšit na netradiční podívanou,“ vysvětluje Hájková.

Herec známý mimo jiné ze seriálu Devadesátky neváhal a výzvu provázet jednou z vrcholných akcí tuzemského hudebního průmyslu rád přijal: „Nabídka moderovat letošní Ceny Anděl mě mile překvapila, ještě víc mě překvapilo, že jsem na ni prakticky bez váhání kývnul. Něco takového bych nečekal, hlavně vzhledem k tomu, že jsem poprvé a zatím naposledy moderoval před dvanácti lety a šlo o gymnaziální ples,“ směje se Bartoš. „Trochu sebevědomí mi dodává fakt, že ani Martin Mikyska alias Mikýř není právě ostřílený moderátor, a loňský ročník byl přesto, nebo spíš právě proto, skvělý. Věřím, že i letos se Cenám Anděl podaří skloubit originální a zábavnou show s důstojnou oslavou české hudby, kterou si užijí jak diváci, tak ti, o které jde především – samotní hudebníci. Bude mi ctí být u toho!“ dodává.

Po skončení prvního kola hlasování se dále bude vybírat vždy ze sedmi děl či interpretů v každé kategorii. Následně budou oznámeny tři nominace ve všech kategoriích a Česká hudební akademie vybere vítěze. „Tříkolový systém hlasování jsme poprvé vyzkoušeli v minulém ročníku a měli jsme na něj velmi dobrý ohlas od odborné i široké veřejnosti. Přednominace nám umožňují upozornit na ještě větší množství skvělé hudby, která u nás vychází. A akademikům dávají prostor věnovat jí před finální volbou opravdu pozorný poslech,“ říká předseda rady České hudební akademie Honza Vedral.

Cenu Sólový interpret roku loni získal in memoriam David Stypka za album Dýchej