Obrázek k článku Bedna vod whisky nakopla hitparádu. Žbirkovo Nejsi sám stále vévodí rádiím
| Šárka Hellerová | Foto: Miro Agency

Bedna vod whisky nakopla hitparádu. Žbirkovo Nejsi sám stále vévodí rádiím

Díky bratřím Ryvolům v tuzemské hitparádě začátkem dubna 2022 bodují trampské písně. Rozšířená reedice alba Zvláštní znamení touha se hned po vydání dostala na sedmé místo.

Ikonická nahrávka kapely Hoboes loni oslavila čtyřicet let od svého vydání. Nyní vyšla s podtitulem Písně bratří Ryvolů a oproti původním šestnácti písním je rozšířena téměř na dvojnásobek, mimo jiné třeba o Bednu vod Whisky, která původně vyšla až později. Dá se říct, že se z alba v současné podobě stal best of výběr. Pro Mikiho Ryvolu je dárkem k březnovým osmdesátým narozeninám.

Na desce je mimochodem i píseň Poslední míle, kterou v roce 1961 Miki Ryvola napsal jako svou první. „S bráchou si hrát, den prozpívat,“ zpívá se v ní. Mikiho bratr Jiří "Wabi" Ryvola ovšem v roce 1995 zemřel a tehdy i fakticky zanikla společná kapela Hoboes, která už v té době ovšem delší dobu víceméně nekoncertovala.

Bedna vod whisky na Folkové stodole Vládi Vlasáka v roce 2009

„Naše písničky překvapivě získaly, i přes odpor ortodoxních zatánců tradičních "trampáren", velký ohlas, některé doslova zlidověly. Sami dodnes tak úplně nechápeme, jak k tomu došlo,“ řekl Mirko Miki Ryvola minulý rok v rozhovoru pro Headliner Josefu Vlčkovi.

Příčky nad trampskou muzikou v albové hitparádě vytrvale okupují rappeři. Calinovi s jeho albem Popstar šlape na paty Viktor Sheen se svými třemi posledními deskami a Yzomadias se svou novinkou J. EDEN E-GEN. Pouze na druhé místo se vklínil Machine Gun Kelly s deskou mainstream sellout. První desítku doplňuje zpěvačka LP, čerstvý Objev roku dle Grammy – Olivia Rodrigo s albem Sour a nakonec Nik Tendo s deskou Jsem v pohodě, sem v prdeli.

I po šesti týdnech je nejhranější domácí písní týdne v českých rádiích singl Nejsi sám z chytaného alba Mekyho Žbirky Posledné veci. Pokud započítáme zahraniční skladby, drží se Žbirka na třetím místě. Úplně nejčastěji jste v uplynulém týdnu mohli z éteru slyšet Thunder od producentů Lum!xe, Giorgia Preziosa a Gabriela Ponteho.