Obrázek k článku Jazzem proti holokaustu. Petra Ernyeiová zpívá židovské autory
| Šárka Hellerová | Foto: Petra Klačková

Jazzem proti holokaustu. Petra Ernyeiová zpívá židovské autory

Jazzová zpěvačka Petra Ernyeiová pokřtí ve čtvrtek 16. prosince v pražském Jazz Docku své nové album nazvané To jsem já / This Is Me. Nová nahrávka je poctou židovským skladatelům. Jsou na ní jazzové, židovské, sefardské i muzikálové písně. Vychutnáte si Gershwina i Barbru Streisand.

Českou zpěvačku a dceru tradičního jazzového hudebníka Andreje Ernyeie na cestě k novému albu ovlivnilo, že se od malička pohybovala v židovské komunitě, koncertovala a turisticky navštěvovala Izrael, i že na podzim roku 2019 zpívala židovské písně na pohřbu Doris Grozdanovičové, statečné ženy, která přežila holocaust.

„Tam jsem si uvědomila, že potřebuji předávat zpěvem a textem historii a osudy Židů, a protože se věnuji jazzu, rozhodla jsem se nejprve připravit jazzový koncert židovských autorů. V něm jsem mluvila o osudech hudebních skladatelů a textařů, jaký měli vliv na americkou jazzovou hudbu. Už první koncert v synagoze mě přivedl na myšlenku zařadit i písně židovské,“ popisuje Ernyeiová.

Zpěvačka, která se svojí kapelou Petra Ernyei Quartet sjezdila Evropu, koncertovala v USA a vystupovala s Originálním Pražským Synkopickým Orchestrem i Pražským Swingovým Orchestrem, v nové kolekci jedenácti písní propojuje své jazzové a židovské kořeny. Před dvěma lety začala hrát s kytaristou Adamem Tvrdým a basistou Petrem Dvorským, což ji posunulo k volnějšímu pojetí jazzového zpěvu.

„Když zavřu oči, vidím sebe jako malou holčičku, která se prohání mezi jídelními stoly na Pražské židovské obci. Nadšeně pomáhá kudrnaté servírce roznášet obědy. Nad vchodem do jídelny visí fotka Barbry Streisand, která v Praze r.1983 natáčela film Yentl, ve kterém jsem si jako dítě zahrála v komparsu,“ přibližuje Petra Ernyeiová, co ji nasměrovalo k aktuálnímu albu.

Repertoár, který byl původně koncertní, nahrála na album v důsledku lockdownu, který ji znemožnil vystupovat. „Posluchači na albu najdou Summertime od G. Gershwina či Somewhere Over The Rainbow, kterou kdysi nazpívala mladičká Judy Garland. A samozřejmě Barbru Streisand a její píseň Papa, Can You Hear me,“ představuje Ernyeiová výběr skladeb, které dala dohromady se svými spoluhráči. Hostem koncertu v Jazzdocku a kmotrou desky bude Ridina Ahmedová.