Obrázek k článku Zemětřesení v táboře metalcorových bohů. Architects opouští kytarista Josh Middleton
| Lukáš Rešl | Foto: Epitaph (Josh Middleton druhý zprava)

Zemětřesení v táboře metalcorových bohů. Architects opouští kytarista Josh Middleton

Jedna z největších metalcorových kapel současnosti musí po letech opět řešit náhradu na pozici hlavního kytaristy. Po šesti letech odchází ze skupiny Josh Middleton, jeden z hlavních skladatelů a tahounů této britské senzace, která má brzy vystoupit v Česku.

„Byl pro nás záchranným člunem,“ uvedla skupina na svém Instagramu. Náhlá změna se dotkne i českých fanoušků, Architects totiž mají příští týden vystoupit na festivalu Rock for People v Hradci Králové. 

Middleton byl stálou součástí Architects od roku 2017, kdy nahradil zakládajícího člena Toma Searleho, jenž v pouhých 28 letech podlehl rakovině. Již v té době působil ve svém metalovém projektu Sylosis, který po celou dobu působení v metalcorové mašině neopustil. S Architects nahrál celkem tři alba, slavné Holy Hell v roce 2018, For Those That Wish To Exist v roce 2021 a loni s kapelou vydal poslední desku The Classic Symptoms of a Broken Spirit. O jeho nástupci se zatím Architects nevyslovili. Zároveň nenaznačili, že by si kapela měla dát pauzu od koncertování nebo rušit svá vystoupení.

„S těžkým srdcem oznamujeme, že Joshovo působení v kapele skončilo. Postupně se ukázalo, že musíme jít každý svou cestou, ale zůstáváme blízkými přáteli. Josh byl pro kapelu záchranným člunem. Když jsme přišli o Toma, poskytl nám způsob, jak udržet kapelu při životě v nejtěžší životní situaci. Za to mu budeme navždy vděční. Přejeme mu hodně štěstí v jeho dalších aktivitách a všem doporučujeme, aby si nenechali ujít novou desku Sylosis, která vyjde koncem tohoto roku,“ napsala kapela na svém Instagramu.

Děje se tak jen krátce poté, co se neznámý muž pokusil začátkem letošního roku v australském Adelaide na koncertu Architects fyzicky napadnout právě Middletona. Podle několika účastníků koncertu kapela odehrála teprve čtyři písně ze svého setu, když agresor vtrhl na pódium. Přitom křičel do mikrofonu obscénní výrazy, a nakonec byl zpacifikován členy ochranky. Zpěvák kapely Sam Carter se k tomu později vyjádřil slovy, že útočník po kapele požadoval, aby z úcty ke zesnulému Tomovi Searlemu zahráli starší materiál. Případem se následně zabývala i policie.