Obrázek k článku Zakladatel české Církve Satanovy končí s hudbou. Big Boss odešel z Root
| Ondřej Horák | Foto: Press Root

Zakladatel české Církve Satanovy končí s hudbou. Big Boss odešel z Root

Po Bigg Bossu končí i Big Boss. Zpěvák a spisovatel Jiří „Big Boss“ Valter oznámil odchod z kapely Root, důvodem jsou zdravotní problémy.

„Děkuji vám za všechna ta krásná léta hraní a chlastání, byl jsem s vámi nejšťastnější v životě,“ stojí v krátkém prohlášení na sociálních sítích, v němž zpěvák Jiří Valter oznámil konec svého působení v kapele Root.
Jiří Valter začínal s hudbou v Brně na začátku 60. let coby fanoušek blues a the Beatles, proslavil se ale především jako hlas a tvář blackmetalové kapely Root. Ta se díky nekompromisnosti a výrazné image dokázala prosadit na mezinárodní scéně a pomohla určit další vývoj žánru.
Kromě muziky se Valter věnuje také literární činnosti, coby bývalý velekněz a zakladatel české odnože Církve satanovy napsal například knihu Rozhovory se Satanem, přeložil také Satanskou bibli. Za svou víru byl během minulého režimu byl dvakrát uvězněn, důvodem byla údajná protistranická a protistátní činnost.
„Prosím vás zabijte ho už někdo. Je tady přesčas a úplně k ničemu,“ komentoval na konci letošního února vlastní fotografie na sociální síti Facebooku. Jako důvod odchodu z kapely uvedl sedmdesátiletý zpěvák zdravotní problémy.
Na oficiálním webu Root zatím informace o odchodu zakladatele chybí a kapela má letos naplánováno ještě 10 koncertů.